Zelensky vraagt om ontslag minister van Defensie Reznikov

Oorlog in Oekraïne Een nieuw corruptieschandaal kost de minister van Defensie vermoedelijk zijn baan. Ook brak Oekraïne naar eigen zeggen door de zwaarst verdedigde eerste Russische linie aan het zuidfront.

Een Oekraïense militair aan het front bij Zaporizja, op 19 augustus.
Een Oekraïense militair aan het front bij Zaporizja, op 19 augustus. Foto Viacheslav Ratynskyi/Reuters

President Volodymyr Zelensky heeft het Oekraïense parlement zondag gevraagd minister van Defensie Oleksi Reznikov te ontslaan en hem te vervangen door Roestem Oemerov. Het is de belangrijkste kabinetswissel in Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog. Reznikovs positie is onhoudbaar geworden nadat er opnieuw een vermoeden van corruptie werd geuit over de inkoopafdeling van de strijdkrachten. Zijn ministerie zou miljoenen euro’s aan winterjassen hebben uitgegeven aan wat in feite te dure, onbruikbare zomerjassen waren.

„Ik geloof dat het ministerie nieuwe benaderingen en andere vormen van interactie nodig heeft, zowel met het leger als met de samenleving als geheel”, motiveerde Zelensky zijn besluit. De 41-jarige Oemerov geeft nu leiding aan het Oekraïense Staatseigendomfonds. Hij leidde onder meer de onderhandelingen over de graandeal met Turkije en Rusland.

‘Doorbraak eerste linie’

De bekendmaking kwam even na het nieuws dat de Oekraïense strijdkrachten de eerste Russische verdedigingslinie hebben doorbroken. De Oekraïense generaal die het bevel voert over het tegenoffensief in het zuiden van het land, Oleksandr Tarnavski, zei dat tegenover The Guardian. Het Oekraïense tegenoffensief dat wekenlang stapvoets voortschreed, zou hierdoor meer vaart kunnen gaan krijgen.

„We bevinden ons nu tussen de eerste en tweede verdedigingslinie”, aldus generaal Tarnavski. Op welke plek langs het front dit zo is, zegt hij niet. Maar naar alle waarschijnlijkheid heeft hij het over de recente vooruitgang in de buurt van de plaats Robotyne.

Rusland heeft honderden kilometers aan verdedigingswerken opgeworpen om de Oekraïners ervan te weerhouden de Russische aanvoerroute naar het schiereiland de Krim te doorbreken – en zo het zuiden van het land te bevrijden.

Kremlin zegt niets

Gigantische Russische mijnenvelden zijn de belangrijkste reden dat het tegenoffensief tot nu toe langzamer ging dan Oekraïne vooraf had gehoopt. Achter de mijnenvelden liggen de Russische artillerie en troepen, die de naderende Oekraïners beschieten. Tarnavski onthulde nu dat zijn infanterie ’s nachts in het donker, meter voor meter een doorgang in het mijnenveld maakte waardoor de Oekraïners konden doorbreken.

De Russen geloofden niet dat we hier zouden komen

Oleksandr Tarnavski generaal

Generaal Tarnavski zei tegen de Britse krant dat hij schat dat Rusland 60 procent van zijn tijd en middelen in de eerste verdedigingslinie heeft gestoken, en de rest heeft verdeeld over de tweede en derde linies. „Volgens mij geloofden de Russen niet dat de Oekraïners door deze verdedigingslinie heen zouden komen. Ze waren al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen”, aldus Tarnavski. „Er is een heel groot verschil tussen de eerste en de tweede verdedigingslinie.” Het Kremlin heeft nog niets gezegd over een doorbraak van de linies.

Bondgenoten

Tar-nav-ski deed zijn uitspraken eerst tegen de Britse krant The Guardian; de Britten leiden in Europa de militaire steun aan Oekraïne. Het land is wereldwijd de tweede grootste donateur aan de Oekraïense verdediging, met steunpakketten van tot nu toe 4,6 miljard pond (5,4 miljard euro). Bondgenoten van Oekraïne werden afgelopen maanden onrustig toen het voorjaars- en uiteindelijk zomeroffensief maar geen vaart leek te krijgen.

„De bescheiden vooruitgang die deze zomer is geboekt, laat zien dat het overwinnen van een goed voorbereide conventionele slagveldverdediging misschien wel een van de moeilijkste oorlogsoperaties is, maar dat dit wel mogelijk is”, zegt de Britse generaal buiten dienst, Richard Barrons, tegenover FT. „Niet in 2023, maar wel in 2024 of 2025.”

Lees ook: Hoe Oekraïne worstelt met de mijnenvelden

Het Russische leger zet ondertussen nog steeds zwaar in op de aanval in het noordoosten van Oekraïne. Rusland poogt hiermee waarschijnlijk een deel van de Oekraïense strijdkrachten daar bezig te houden, zodat deze troepen niet naar het offensief in het Zuiden kunnen.