N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Into The Great Wide Open Op Vlieland kwamen afritsbroeken en glitterwangen samen. Op fabelachtige podia, verstopt tussen duinen en naaldbomen, plukten acts als Charlotte Adigéry & Bolis Pupul de vruchten van hun harde werk.
Dat viel even tegen. Voor bospodium De Open Plek stond een imposant lange rij, terwijl het concert van Charlotte Adigéry & Bolis Pupul al was begonnen. Het was er dringen, er werd gefluisterd over alternatieve manieren om binnen komen, en terwijl sommigen teleurgesteld afdropen bleef de menigte groeien.
Niet echt des Into the Great Wide Opens. Het sympathieke festival op Vlieland heeft juíst zoveel ruimte – het heet niet voor niets zo. Maar het is de traditionele punt achter het zomerfestivalseizoen, en dan zijn er altijd een paar artiesten die afgetraind en ingespeeld de zomer uit blijken te komen. Hard gewerkt, hun show tot in de puntjes uitgewerkt, en een steeds sterkere reputatie voor zich uit stuwend.
Zo’n vuurtje hadden de Belgen Charlotte Adigéry & Bolis Pupul (die in de middag ook al zulke lange rijen trok voor zijn solo-set) duidelijk opgestookt het afgelopen jaar, en iedereen wilde zich daar vrijdagavond aan warmen. Het wachten was het waard. Een speelse show vol aanstekelijk plezier met als hoogtepunt hun even vreemde als onweerstaanbare ‘Ha Ha’, waarin Adigery’s maniakale lach door het bos galmde. Mooi ook hoe ze een gozer – ene Paul – het podium ophaalde, simpelweg omdat hij zulke goeie moves had. „Go Paul!” joelde ze, en Paul stelde niet teleur. „En nu gaat Paul”, riep Adigery een paar minuten later hard lachend, „crowdsurfen. Woohoo!” Muzikaal vlijmscherp en in de uitvoering toch zo lekker los. Dat is onweerstaanbaar.
Eilandleven
Into the Great Wide Open is zeker een van de mooiste muziekfestivals die er zijn, met de mooiste podiumlocaties, verscholen in de duinen of omringd door naaldbomen. „Is het eigenlijk al september? De tijd bestaat niet helemaal hier”, verzuchtte zangeres (en een van NRCs rijzende sterren) Pitou zaterdagavond. Vast het effect dat elk festival wel een beetje heeft, maar dan met de eiland-bonus. En dan was het ook nog eens zomers warm.
Dat trekt een gezellige mix van doorgewinterde eilandgangers met bergschoenen en afritsbroeken die óók van fijne muziek houden, en de millennial festivalgangers met glitterwangetjes, een bolderkar en vintage blouse, die óók van het eilandleven houden. Veel kinderen ook, die soms lekker laat mee mochten blijven genieten van de muziek, of om gewoon oneindig veel dennenappels en schelpen te verzamelen.
Goedkoop is anders. Er zijn maar zesduizend kaartjes beschikbaar en die zijn (à 212 euro per stuk) altijd in een flits uitverkocht. Dan moet je nog een notoir dure en moeilijk te vinden overnachting boeken, een bootticket, en naar de haven van Harlingen zien te komen. En dan heb je nog geen hap gegeten. Of dat het allemaal waard is, is een persoonlijke kwestie. Maar een stukje magie kreeg je er wel voor terug, dat verdergaat dan een paar flinke tenten neerzetten en daar wat grote artiesten voor bestellen.
Zaterdagochtend bij Lisa O’Neill bijvoorbeeld, die in de duinen onder de vuurtoren met verregende stem haar Ierse volksliedjes zong, voor een werkelijk muisstil publiek. Bedwelmend ook was Arooj Aftab, de Pakistaanse zangeres die zulke magische muziek maakt dat het in werkelijk elke zaal en op elk festival lijkt te passen. Of aardser, de sympathieke Zwolse rapveteraan Sticks, die zaterdag grapte gewoon telkens een andere band of act te verzinnen, alleen maar zodat hij weer op Vlieland mag komen spelen. Mooi om te zien hoe hij en copiloot Kubus met hun jarenlange ervaring, exact wisten op welk tempo en met welke energie ze het festivalveld om hun vinger konden winden.
Extatisch Dansen
De Londense Georgia Barnes begon, een dag eerder, met een welgemikt „let’s fucking go!”, en toen fucking go’de ze ook: een onweerstaanbare bundel energie met krullen, drummend, zingend, keyboard spelend, springend op haar legerkisten. Aan de andere kant van het muzikale spectrum verraste de dromerige folkpop van Néomí; ook zo’n aanstormende artiest die op Vlieland een dennenbos vol liefde trof. En waar dit publiek ook warm voor liep: oude soulheld Lee Fields. De man die zich ook na 50 jaar in het vak in het zweet werkt met pirouetjes en soulvolle James Brown-esque uithalen – natuurlijk in onberispelijk glitterjasje.
Maar meer energie dan Chibi Ichigo hadden er maar weinig. De act van de Russisch-Belgische Sabina Nurijeva en haar twee producers, live drummer en waanzinnige dansers knalde het podium van De Bolder op – in andere tijden een soort campingsoos, maar nu een stomende club waar elk nummer ontaarde in puur extatisch dansen. Soms met wat hoekige zanglijnen en beats, maar met euforisch enthousiasme en ijzersterke songs als ‘Planeet’, ‘Waar Kom Je Vandaan’ en de pompende bijna-afsluiter ‘Gracht’. Kers op de taart bleek een voor het eerst live gespeeld, nog uit te brengen duet met Sophie Straat, een knaller van een track met een naam die ze aan haar hele show mocht geven: ‘Energie’.
Bekijk een overzicht van onze recensies over pop, jazz en world