Zeker 150 gewonden bij Eritrese demonstratie tegen ambassadefeest in Tel Aviv

Israël In de Israëlische stad Tel Aviv protesteerden Eritreërs tegen het gewelddadige regime in hun thuisland. Op de ambassade van Eritrea in die stad was een feest, waar regimeaanhangers de dertigste verjaardag van de Eritrese onafhankelijkheid vierden.
Een anti-regimedemonstrant, gekleed in de voormalige Eritrese vlag, die het land voerde tussen 1952 en 1958 voordat het door Ethiopië werd geannexeerd.
Een anti-regimedemonstrant, gekleed in de voormalige Eritrese vlag, die het land voerde tussen 1952 en 1958 voordat het door Ethiopië werd geannexeerd. Foto Jack Guez/AFP

In de Israëlische kustplaats Tel Aviv zijn zaterdag zeker 150 mensen gewond geraakt bij een demonstratie van Eritrese vluchtelingen. De politie opende het vuur toen de Eritreërs slaags raakten met politieke tegenstanders uit hun thuisland. Dat melden Israëlische media. Veertien personen liggen zwaargewond in het ziekenhuis, waarvan elf met schotwonden. Ook zeker dertig agenten zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Op de Eritrese ambassade in het zuiden van Tel Aviv vond zaterdag een bijeenkomst plaats, waar aanhangers van het het regime van Isaias Afewerki dertig jaar onafhankelijkheid van het Afrikaanse land vierden. In reactie op het feest gingen honderden tegenstanders van het regime de straat op. Zij hadden de Israëlische autoriteiten opgeroepen het evenement af te blazen en hadden gewaarschuwd dat er anders geweld zou uitbreken.

Tasers, messen en knuppels

Een politiecommandant vertelt tegenover persbureau AP dat de situatie escaleerde toen regime-aanhangers door de opgetrokken barricades braken: „Om stenen te gooien, en de politie aan te vallen.” De polieagent zegt dat er 39 mensen zijn aangehouden en dat tasers, messen en knuppels in beslag zijn genomen.

Het is niet voor het eerst dat er geweld uitbreekt rond Eritrese diasporafeesten. Afgelopen maand raakten in de Zweedse hoofdstad Stockholm meer dan 50 mensen gewond toen tegenstanders en aanhangers van Afewerki met elkaar op de vuist gingen. Overheden kiezen er daarom geregeld voor om zulke festivals te verbieden, zoals afgelopen jaar nog de Nederlandse gemeenten Rijswijk en Beverwijk deden.

Verkiezingen noch persvrijheid

Israël kent vanwege de geografische nabijheid een relatief grote Eritrese gemeenschap. Naar schatting ruim 17.000 Eritreërs verblijven in het land. Zij zijn het bewind van de 77-jarige Afewerki ontvlucht en via Soedan en Egypte naar Israël gereisd.

Eritrea staat onder Afewerki (die sinds kort na het einde van de onafhankelijkheidsoorlog in 1991 tegen Ethiopië aan de macht is) bekend als een van de meest repressieve landen ter wereld. Er hebben nooit verkiezingen plaatsgevonden en persvrijheid bestaat niet.

Eritreërs die hun land ontvlucht zijn krijgen in het buitenland vaak te maken met intimidatie van pro-regimeaanhangers, onder meer via de diplomatieke Eritrese posten. Feesten als in de ambassade in Tel Aviv worden bovendien vaak georganiseerd om geld voor het bewind van Afewerki in te zamelen.

Lees ook dit bericht uit 2022: Gemeente blaast Eritrees feest af dat organisatie naar Beverwijk wilde verplaatsen