Tot zestig uur werkstraf en vrijspraak voor bedreigers schrijver Pim Lammers

Literaire vrijheid Lammers werd bedreigd met de dood nadat zinnen rondingen uit een verhaal dat hij bijna tien jaar geleden schreef. Vanwege die bedreigingen trok hij zich terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht.
Schrijver Pim lammers werd met de dood bedreigd nadat passages uit een verhaal van hem rondgingen.
Schrijver Pim lammers werd met de dood bedreigd nadat passages uit een verhaal van hem rondgingen. Foto Eva Plevier/ANP

De rechtbank in Utrecht heeft vrijdag vier personen die schrijver Pim Lammers hebben bedreigd en beledigd, taakstraffen opgelegd van vijftig en zestig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. Een vijfde verdachte werd vrijgesproken. Dat bevestigt de rechtbank aan NRC. Het Openbaar Ministerie eiste eerder op vrijdag taakstraffen van vijftig uur. De bedreigingen volgden op een aantal op sociale media rondgaande passages van een bijna tien jaar oud verhaal van de schrijver. Die passages gingen rond kort nadat bekend werd gemaakt dat Lammers het Kinderboekenweekgedicht zou gaan schrijven. Hij trok zich na die bedreigingen terug als de schrijver van dat gedicht.

Een 34-jarige vrouw uit Amsterdam kreeg de hoogste straf: zestig uur taakstraf, waarvan dertig uur voorwaardelijk. In een bericht op sociale media schreef ze dat ze wel een steen naar hem had willen gooien als hij komt voorlezen. Ze was het eens dat dit bedreigend overkwam, zei ze in de rechtbank. Haar straf is hoger dan die van de andere drie, omdat haar Instagrambericht naar Lammers openbaar verstuurd was, waar anderen weer op reageerden. De personen die een lagere taakstraf kregen, bedreigden de schrijvers via privéberichten. Zij hebben vijftig uur taakstraf gekregen, waarvan 25 voorwaardelijk.

Een 33-jarige vrouw uit Venlo was de eerste die vrijdag voor de politierechter verscheen en was een van de personen die de lagere taakstraf kreeg. Zij stuurde Lammers via sociale media een bericht gestuurd waarin ze hem uitmaakte voor pedo en schreef „jou zouden ze moeten ophangen”. Zij vindt zelf niet dat ze ter ver is gegaan, zei ze tegen de politierechter. „Ik had niet de intentie om hem te bedreigen. Ik wilde mijn mening uiten. Ik heb hem meer uitgescholden dan bedreigd.” Een 22-jarige man uit Hoevelaken en een 31-jarige man uit Kaatsheuvel kregen dezelfde straf.

De enige vrijgesproken persoon, een 19-jarige man uit Venlo, stuurde naar Lammers: „als ik jou vind, maak ik je kapot”. Hij zei te vermoeden dat een van zijn vrienden dit bericht via zijn telefoon verstuurde. Het OM gelooft dit niet, maar de rechter wist het niet zeker en sprak hem daarom vrij.

De politierechter sprak vrijdag over gevoelens van onrust en angst in de maatschappij die de bedreigingen teweegbrachten. „Gebruikers van sociale media sluiten wel vaker hun ogen voor de gevolgen van hun internetgebruik. Er zijn grenzen aan wat u kunt sturen en ik vind dat u de grenzen heeft overschreden. Dit soort feiten moet worden aangepakt. Aan de hele samenleving moet duidelijk zijn dat het strafrecht grenzen stelt over wat u tegen en over elkaar kan zeggen.”

Lees ook: Hoe conservatieven en ‘wakkere’ influencers zij aan zij campagne voerden tegen Pim Lammers

Honderden haatberichten

Begin dit jaar kreeg de schrijver honderden haatberichten nadat passages uit zijn literaire verhaal voor volwassenen Trainer (2015) rondgingen op sociale media. Het verhaal gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn voetbaltrainer. Op basis van die passages noemden meerdere bedreigers de schrijver een pedofiel.

Via een door de aanklager voorgelezen brief zei Lammers, die zelf niet in de rechtbank aanwezig was, dat hij de doodsbedreigingen nog niet verwerkt heeft en dat hij geen plezier meer heeft in zijn werk. „Niet eerder was die bedreiging zo massaal, zo massief en zo beangstigend”, stond in die brief. „In wat voor samenleving leven wij als zelfs kinderboekenschrijvers beveiligd moeten worden.”

De 29-jarige Lammers schreef verschillende boeken voor volwassenen en kinderen. Een van zijn kinderboeken, Het lammetje dat een varken is, is het eerste Nederlandse prentenboek over transgender. Dat boek leverde hem in 2018 een Zilveren Griffel op.