Wat vindt NRC | Brusselse kandidatuur Hoekstra is onlogisch en onverstandig

Opvolger Timmermans

Commentaar

De eerste horde is genomen. Wopke Hoekstra (CDA) werd dinsdag door EU-baas Ursula von der Leyen omarmd als kandidaat om Frans Timmermans op te volgen als Eurocommissaris voor Klimaat. Geen echte verrassing: Von der Leyen en Hoekstra behoren tot dezelfde politieke familie, de Europese christendemocraten, bij wie het verzet tegen de klimaatplannen van sociaaldemocraat Timmermans in de afgelopen maanden sterk is gegroeid. De deelname van Timmermans aan de aanstaande verkiezingen in Nederland was een kans om hem te vervangen door een ideologisch minder verre geestverwant. Na overleg tussen Den Haag en Brussel lijkt de zaak snel te zijn beklonken. Klassieke machtspolitiek, in Brussel niet ongewoon.

Toch neemt demissionair premier Mark Rutte (VVD) een risico met deze kandidatuur. Volgende maand wacht Hoekstra een zware hoorzitting in het Europees Parlement. Voor veel Europarlementariërs is het onbegrijpelijk dat de op klimaatgebied weinig ervaren Hoekstra zo’n belangrijk, ja existentieel dossier wordt toevertrouwd. Op de klimaatconferentie in Dubai eind november worden cruciale onderhandelingen verwacht. Zijn die bij Hoekstra in goede handen? Klimaatdiplomatie vergt veel technische kennis en een specialistisch netwerk, en het is maar zeer de vraag of Hoekstra die in zo’n korte tijd kan opbouwen. In het Nederlandse stikstofdebat stelde hij zich weinig doorstastend op: eerst stemde hij in met het versneld halen van de stikstofreductie. Later noemde hij dat opeens „niet heilig” – en ging er een siddering door de coalitie. Het Europees Parlement kan zijn benoeming formeel niet blokkeren, maar wel flink beschadigen.

Lees ook: Met Hoekstra als Eurocommissaris krijgt Nederland niet de invloedrijke positie die Timmermans had

Hoekstra heeft een indrukwekkend politiek cv. Hij was onder meer senator, minister van Financiën, minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier. Hij werd echter nooit de charismatische, succesvolle politicus die het CDA lang in hem zag. In zijn tijd bij Financiën deed hij een ‘onrechtmatige’ aankoop van aandelen Air France-KLM (dixit de Rekenkamer) à 744 miljoen euro. Hoekstra veroorzaakte internationaal een rel door begrotingsdiscipline te eisen van Zuid-Europa terwijl de coronadoden zich opstapelden in het Italiaanse Bergamo. Hij laat zijn CDA bovendien achter in erbarmelijke staat. Is zo’n toppositie dan niet wat te veel eer? Waarschijnlijk zit Hoekstra de pogingen van zijn partij om op te krabbelen ook nog eens in de weg door alle negatieve aandacht.

Hoekstra wordt geprezen om het Nederlandse Oekraïnebeleid. Toegegeven: inmiddels geldt Nederland als een pro-actieve, toegewijde bondgenoot, maar ook dat kende een moeizame start. Uit nieuw onderzoek van NRC blijkt dat Hoekstra na de invasie van Oekraïne in eerste instantie geen haast maakte met het in Nederland uitvoeren van het EU-sanctiebeleid tegen Rusland, hoewel hij tegenover de Tweede Kamer stellig beweerde bovenop dit dossier te zitten.

Lees ook: Hoekstra werd nooit de verlosser van het CDA

Daar komt bij dat weinig ministeries de afgelopen jaren zo stiefmoederlijk zijn behandeld als Buitenlandse Zaken. Het aantal wisselingen aan de top is spectaculair: alleen al zes in de afgelopen vijf jaar. Het vertrek van Hoekstra is een zevende wissel. Na de verkiezingen volgt waarschijnlijk nummer acht. Zo weinig continuïteit op een ministerie dat momenteel, met een oorlog in Oekraïne, zo’n wezenlijke rol speelt, gaat het verstand te boven. Als het erom te doen was per se een christendemocraat naar Von der Leyen te sturen, dan lopen er in Brussel en Den Haag genoeg goede alternatieven rond.