Record aan Nederlandse producties in de VR-competitie van filmfestival Venetië

Reportage

Filmfestival Venetië VR-regisseur Celine Daemen is voor het tweede achtereenvolgende jaar geselecteerd voor de Venice Immersive-competitie, de virtualrealitycompetitie van het filmfestival van Venetië.

Still uit het ontroerende ‘The Imaginary Friend’ van regisseur Steye Hallema.
Still uit het ontroerende ‘The Imaginary Friend’ van regisseur Steye Hallema.

Het is nog even behelpen, de eerste dag op het Isola del Lazzaretto Vecchio, het mini-eilandje voor de kust van het Venetiaanse Lido, waar dit jaar voor de zevende keer het ‘Venice Immersive’-programma wordt georganiseerd, de virtualrealitycompetitie van het filmfestival van Venetië.

Maar tijdens de openingsdagen lopen het virtuele en het werkelijke op een andere manier door elkaar dan de makers van de 28 producties in competitie bedoeld moeten hebben. Er wordt getimmerd, er rijdt een piepende hoogwerker rond. Geluiden die de headsets waarin je de meeste virtualrealityproducties kunt bekijken en beleven, overstemmen.

Maar al die lekgeluiden dragen wel bij aan wat de trend is in het merendeel van de geselecteerde werken dit jaar: wat zegt deze VR-techniek, die ons in staat stelt een simulatie van de werkelijkheid te maken, eigenlijk over hoe we in de wereld om ons heen staan? De werken gaan over bewustzijn, over klimaatverandering, over andere soorten intelligenties, van bomen tot AI.

Groot aantal

Vijf daarvan zijn Nederlandse (co)producties. Dat is een ongehoord groot aantal. Ondanks kwesties als ecologische duurzaamheid van de producties, of de haalbaarheid van een verdienmodel investeren de gezamenlijke Nederlandse cultuurfondsen met overtuiging in deze nieuwe kunstvorm.

Transdisciplinair regisseur Celine Daemen is een van die Nederlandse makers. Zij was – tamelijk uniek – vorig jaar ook al geselecteerd met VR-opera Eurydice, een afdaling in oneindigheid, die na het festival onder andere in het Eye Filmmuseum werd vertoond. Ook haar nieuwe Songs for a Passerby staat meteen al in september een week in het Muziekgebouw in Amsterdam.

Lees ook: Hoe in Venetië fysiek en virtueel in elkaar kunnen overvloeien

We spraken Daemen al voor het festival, terwijl ze samen met VR-artdirector Aron Fels in een repetitielokaal in het Muziekgebouw de laatste hand aan het werk legde. „Songs for a Passerby is net als Eurydice een parcours, al is het meer narratief en figuratief”, vertelde Daemen toen. „Je loopt door een stad, volgt een hondje, en komt op een gegeven moment jezelf tegen.” Dat effect kregen ze door de toeschouwer in de headset live te filmen.

Virtueel spiegelbeeld

En het werkt. Tijdens de première in Venetië zie ik mijn virtuele spiegelbeeld nog net om de hoek verdwijnen. Songs is een mooi melancholisch en filosofisch werk. „Een beetje als een droom”, zegt Daemen. En ze hoopt dat het vragen oproept „over de link tussen de fysische en de metafysische ruimte”. Hoe speels dat ook kan zijn, merk je aan het einde. Je kunt, als je wilt, samen met je VR-schaduw dansen.

Dat Daemen zo snel weer een productie kon maken, is te danken aan een tweejarige makerssubsidie van het Fonds Podiumkunsten. Meestal gaat het niet zo snel. Steye Hallema, onder andere bekend van The Smartphone Orchestra, werkte maar liefst zeven jaar aan het ontroerende The Imaginary Friend. Hallema’s werk plaatst de toeschouwer in het perspectief van het denkbeeldige vriendje van een jongetje dat zojuist zijn moeder is verloren. Hallema: „Mijn fascinatie met VR is dat je een rol kunt geven aan de player. Ik gebruik die term bewust omdat het iets tussen toeschouwer en gebruiker is. Je kunt met interactieve VR heel ver gaan, maar er zit wel een grens aan hoe betrokken je kunt zijn. Door de rol te spelen van imaginaire vriend, heb je ook echt het gevoel dat wat je doet daadwerkelijk betekenis heeft voor de voortgang van het verhaal.”

Hallema wilde iets anders dan de interactieve ervaringen waarbij je dingen kunt aanraken of oppakken en dan beloond wordt met een vrolijk muziekje of een spetterend visueel effect.

Still uit de VR-film Songs for a Passerby van de Nederlandse VR-regisseur Celine Daemen.

Traditionele ervaringen

Meer traditionele ervaringen van Nederlandse makers zijn er ook. Adriaan Lokman bewerkte zijn animatiefilm Flow (2019) voor VR, en dat levert een wonderlijke reis op door een dag uit het leven van de wind. Podloodtekeningen ontstaan om je heen, waardoor je het gevoel hebt dat je zelf met een beweging van de wind de animatie op gang brengt. Floating with Spirits van de Belgisch-Colombiaanse filmmaker Juanita Onzaga neemt je mee naar de mistige bergen in Mexico, en maakt vooral indruk in het tweede deel, waarin je wordt omgeven door een wereld van stippelzwermen die de vorm aannemen van planten en rotsen.

Shadowtime van Sister Sylvester en Deniz Tortum ontstond nadat Palmer Luckey, de bedenker van de Oculus Rift (een van de VR-headsets die er nu op de markt zijn) in een interview had verteld dat, zo vat Tortum samen, „perfecte VR iedereen kan doen vergeten dat we in een klotewereld leven”. Hij vervolgt: „Dat klonk ons helemaal niet zo utopisch in de oren. En van daaruit zijn we gaan nadenken over wat het betekent om een technologie te hebben die een perfecte simulatie van de werkelijkheid kan maken. Wat doet dat met ons lichaam en onze geest?” Om dat zichtbaar te maken bouwden ze een VR-installatie in een camera obscura: ze boorden een gat in de buitenmuur van het complex waardoorheen je de lagune en de zee kunt zien, en op een scherm aan de andere kant van de ruimte zie je de omgekeerde reflectie van de oever aan de overkant. In deze ruimte kun je ook nog een VR-ervaring hebben die gaat over plek van de mens in de wereld. Het is een conceptueel uitdagend werk, dat zowel VR viert als kritisch bekijkt.

Lees ook: Filmfestival in Venetië opent dit jaar zonder Hollywood-glamour