Treinreizigers krijgen vaker last van uitval van treinen door werk aan het spoor

Spoorwerkzaamheden ProRail zegt zoveel onderhoudswerk te moeten verrichten aan het spoor dat het vanaf volgend jaar niet meer gaat lukken dat altijd ‘s nachts of in het weekend te doen.

Ook het goederenvervoer naar Duitsland, belangrijk voor de Rotterdamse haven, krijgt meer last van onderhoud.
Ook het goederenvervoer naar Duitsland, belangrijk voor de Rotterdamse haven, krijgt meer last van onderhoud. Foto Peter Hilz/ANP/HH

Vanaf volgend jaar krijgen reizigers in het openbaar vervoer vaker last van de uitval van treinen door werk aan het spoor. ProRail, dat het spoor in Nederland beheert, moet zoveel onderhoudswerk verrichten dat dat niet meer alleen valt te doen in de nacht, het weekend en de vakantie.

Reizigers in en rond Leeuwarden zijn de eerste in Nederland die te maken krijgen met de uitval van treinen door werk doordeweeks en overdag. Vanaf half juni volgend jaar wordt het spoor rond station Leeuwarden gerenoveerd. Ook het goederenvervoer naar Duitsland, onder meer in de Rotterdamse haven, krijgt meer last van onderhoud.

Dat heeft ProRail donderdag bekendgemaakt. Het is volgens ProRail voor het eerst in Nederland dat de spoorbeheerder werkzaamheden plant overdag tijdens werkdagen. In twee jaar (van 2022 tot 2024) is het aantal geplande werkzaamheden 40 procent gestegen, aldus de spoorbeheerder.

Verbouwing station Groningen

„Werken doordeweeks en overdag blijft een uitzondering”, aldus Riet Schroven, directeur Projecten van ProRail, donderdagochtend tijdens een toelichting voor de pers. „De regel blijft dat wij werken in de nacht en in het weekend om de overlast voor reizigers zoveel mogelijk te beperken.”

Onderhoud is echter noodzakelijk, aldus ProRail. Op sommige trajecten, onder meer in de haven van Rotterdam, is sprake van veel achterstallig onderhoud. Ook nieuwbouw is noodzakelijk om onder meer woningen bereikbaar te houden, files aan te pakken en het vervoer te vergroenen, aldus ProRail. „We moeten nu blijven werken om de treinen in de toekomst te kunnen laten rijden”, aldus Schroven.

In Leeuwarden heeft ProRail zoveel werk dat alleen werken op ‘rustige’ momenten niet meer past. Tussen 1 juni en 9 juli 2024 gaat het onder meer om groot onderhoud aan de sporen van het emplacement. Vanaf half juni rijdt alleen de intercity tussen Leeuwarden en Groningen. In het weekend van 6 en 7 juli is ook die lijn geschrapt. Dan wordt het resultaat van alle werkzaamheden getest.

ProRail sluit meer hinder doordeweeks en overdag vanwege groot onderhoud niet uit. In 2025 staat een grootschalige verbouwing van station Groningen op het programma. Ook dan zal mogelijk overdag op werkdagen moeten worden gewerkt. Zeker is dat nog niet.

Nachtelijke uren

Tijdens de grote verbouwing van Amsterdam Centraal, die in december van dit jaar een volgende fase ingaat, blijven de meeste treinen wel rijden. Het werk vindt daar in delen plaats. Circa 70 procent van het treinverkeer zou moeten blijven rijden, aldus ProRail.

De toenemende hinder komt niet alleen door het groeiend aantal noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden. ProRail en de aannemers hebben ook last van een groot tekort aan personeel. Spooraannemer Strukton Rail komt honderd tot tweehonderd medewerkers tekort, op 1.200 werknemers. Ook andere aannemers voor spoorwerkzaamheden kunnen 10 tot 15 procent meer medewerkers gebruiken dan hun huidige bezetting, aldus Strukton-directeur Tjark de Vries.

„Wij hebben grote moeite om nieuwe mensen te vinden”, aldus De Vries. „Het werk aan het spoor is vaak zeer gespecialiseerd. Technische mensen zijn veelgevraagd. Bovendien willen jonge mensen lang niet altijd meer ’s nachts werken.” Strukton stelt voor niet meer 24 uur per dag en 7 dagen per week te gaan werken voor ProRail, maar nachtelijke uren te schrappen en 16 uur en 7 dagen per week beschikbaar te zijn.

Het goederenspoor in Nederland zal ook hinder ondervinden van doordeweeks onderhoud. Zo heeft ProRail binnenkort op elke maandagochtend werkzaamheden ingepland in de Rotterdamse haven. Bovendien wordt vanaf november volgend jaar 80 weken gewerkt aan het spoor in Duitsland. Voor goederentreinen vanuit Nederland betekent dat dat óf de Betuwelijn óf de Brabantroute tijdelijk gesloten is. Dat zijn de twee beschikbare routes voor goederenvervoer tussen Rotterdam en het Ruhrgebied.