Militairen eisen macht op kort na verkiezingsoverwinning Gabonese machthebber

Couppoging Een groep militairen claimde de macht kort nadat het landelijke verkiezingscommissie de huidige president Bongo had aangewezen als overwinnaar van de Gabonese verkiezingen. Die verkiezingsuitslag wordt nu geannuleerd, aldus de coupplegers.
De militaire groep, die zegt in naam van alle Gabonese veiligheidsautoriteiten te spreken, verwierp onder meer de verkiezingsuitslag van afgelopen weekend.
De militaire groep, die zegt in naam van alle Gabonese veiligheidsautoriteiten te spreken, verwierp onder meer de verkiezingsuitslag van afgelopen weekend. Foto AFP

Een groep hoge militaire officieren heeft de politieke macht in Gabon opgeëist. Dat gebeurde woensdag in een aankondiging op de nationale televisie. De groep, die claimt in naam van alle Gabonese veiligheids- en militaire autoriteiten te spreken, heeft naar eigen zeggen de verkiezingsuitslag van afgelopen weekend verworpen, alle staatsinstellingen ontbonden en de grenzen van het land gesloten. De verkiezingen, waar huidige president Ali Bongo als winnaar uitkwam, zouden niet geloofwaardig zijn, waardoor „een einde aan het huidige regime” moest komen, aldus de militaire groep.

De aankondiging kwam kort nadat het landelijke verkiezingsorgaan Bongo had aangewezen als winnaar van die verkiezingen, waardoor niets hem een derde ambtstermijn in de weg leek te staan. Hij zou bijna 65 procent van de stemmen hebben gehaald en liet in één stemronde zijn belangrijkste rivaal Albert Ondo Ossa – ruim 30 procent – achter zich. Bongo nam in 2009 de rol van politiek leider van het land over van zijn vader Omar Bongo, die het land sinds 1967 bestuurde.

Ossa sprak kort na de stembusgang van een „door Bongo georkestreerde frauduleuze stembusgang” en drong bij de huidige president aan op een „vreedzame machtsoverdracht”, nadat Ossa zelf de overwinning had geclaimd. Het land kende een veelbewogen verkiezingsproces. Zo sloot de zittende regering landelijk het internet af en stelde ze een avondklok in. Ook Franse mediakanalen zoals France 24, RFI en TV5 Monde werden verboden, vanwege „een gebrek aan objectiviteit”.

Hoewel de groep militairen „in naam van het Gabonese volk” de vrede wil waarborgen door een einde te maken aan het huidige regime, doet de militaire aankondiging de vrees voor geweld in het land toenemen. Kort na de televisietoespraak maakten persbureaus Reuters en AFP al melding van geweerschoten in de Gabonese hoofdstad Libreville.