N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Muziek
Pop De Yeah Yeah Yeahs traden tien jaar niet op. Met het vorig jaar uitgekomen Cool It Down maakten ze een geïnspireerde comeback. Maandag bleken hun glamrock-uitspattingen nog steeds opwindend.
Tien jaar had de New-Yorkse band Yeah Yeah Yeahs niet in Nederland opgetreden. Negen jaar was er geen nieuwe muziek van ze verschenen, tot het album Cool It Down, vorig jaar. In de tussentijd is het publiek de groep niet vergeten, bleek maandagavond in Paradiso, Amsterdam. De zaal was niet alleen uitverkocht, er was ook veel jong publiek.
En daar stond ze, de zangeres met de naam van een gezochte delinquent, Karen O, in vertrouwde glitteroutfit, het vlammend rood en geel van haar catsuit contrasterend met het uniforme zwart van haar bandleden.
Hun muziek is een symfonisch bouwsel met glamrock-uitspattingen, zoals maandag te horen was aan de zorgvuldig geplaatste schrille keyboards en een enkele gierende gitaar. Drummer Brian Chase voegde bijzondere omfloerste klanken toe aan zijn stuwende partijen, Nick Zinner zorgde voor scherpe accenten op gitaar.
Het repertoire besloeg hun vijf albums, met een hoofdrol voor het twintig jaar oude debuut Fever To Tell. Het nieuwe Cool It Down was een geïnspireerde comeback, met een opener geluid en glooiende melodieën. De nieuwe liedjes ‘Fleez’ en ‘Burning’ met hun Motown-ritmes en keyboard-striemen bleken opwindend, net als klassiekers ‘Maps’ en ‘Heads Will Roll’.
Parodie en ernst
Karen O, 44, leek vrolijker en ontspannener dan in het verleden. Ze wervelde over het podium, en liet haar typerende houdingen zien in een combinatie van parodie en ernst. Waar andere zangers knielen richting het publiek, doet Karen O een yogahouding, maar half zichtbaar achter op het podium. Haar bevroren poses zijn deels elegant, deels anti-held.
Ze heeft een schelle stem die zich fier boven de strakke rockpartijen uitstrekt. Maar het is een moeilijke live-stem. In sommige nummers klonk de zang geknepen en was ze niet te verstaan.
Toen Yeah Yeah Yeahs populair werd, begin deze eeuw, maakte de groep deel uit van de losjes verbonden New-Yorkse muzikale gemeenschap, waar ook The Strokes, The Virgins en TV On The Radio toe werden gerekend. De jongehondenscene van jachtig musicerende en experimenterende groepen trok snel de aandacht, ook internationaal, maar niet alle leden hadden evenveel stamina. De afgelopen jaren kwam deze scene weer in de belangstelling door het boek Meet Me In The Bathroom (2017) en daarop geïnspireerde documentaire, die in 2022 verscheen. Yeah Yeah Yeahs leek uit beeld verdwenen, maar de groep heeft nog genoeg muzikale ideeën om voort te kunnen, en vindt ook een publiek. En Karen O is nog steeds een eigenwijs idool.