Onbekende zanger ziet zijn countryhit speelbal worden van polarisatie in de VS

Profiel

Oliver Anthony Zijn hit in Amerika over de gewone man „wiens dollar geen reet waard is en die volop belast wordt”, is door rechtse media en politici razendsnel omarmd. Maar daar zit Olivier Anthony niet op te wachten.

Oliver Anthony tijdens een optreden in North Carolina op 19 augustus.
Oliver Anthony tijdens een optreden in North Carolina op 19 augustus. Foto Kendall Warner / The Virginian-Pilot via AP

Hij heeft geen platencontract, geen impresario, pas sinds kort een eigen website en toch belandde zijn countryliedje Rich Men North of Richmond vorige week vanuit het niets op plek 1 van de Amerikaanse hitlijst Billboard Hot 100. De tot begin deze maand totaal onbekende zanger-gitarist Oliver Anthony raakt met zijn nummer over een gewone man „wiens dollar geen reet waard is en die volop belast wordt” duidelijk een gevoelige snaar in de VS. Maar zijn onwaarschijnlijk snelle doorbraak dankt hij ook aan de politieke polarisatie in het land, die hij zelf juist zegt te verafschuwen.

Het verhaal van Anthony (artiestennaam van Christopher Anthony Lunsford) begint op 9 augustus. Die dag verschijnt op het YouTube-account van het lokale station Radio West Virginia een videoclip waarin hij, staand aan een bosrand, omringd door zijn drie honden, met zijn rossige baard en roodaanlopende gezicht een krachtig nummer afsteekt. Hij klaagt erin over „de hele dag werken / voor overuren / die ruk betaald worden”. Over „jongemannen die onder de zoden belanden / omdat het enige dat dit land doet / is hen naar beneden trappen”.

Het is niet het eerste nummer dat Anthony via het radiostation uitbrengt, maar Rich Men North of Richmond (een verwijzing naar politici in Washington) wordt opgepikt door rechtse influencers, podcastmakers en twitteraars. Door het nummer niet alleen te streamen maar ook te downloaden laten luisteraars het vervolgens met stip op 1 binnenkomen.

‘Volkslied van de stemlozen’

Lees ook: Onervaren kandidaat steelt de show bij eerste Republikeinse verkiezingsdebat

Rechtse politici en media omarmen het nummer razendsnel als arbeideristische kritiek op de Democraten en progressieve elites. Fox News noemt het „het volkslied van de stemlozen”. Tijdens hun eerste tv-debat worden gegadigden voor de Republikeinse presidentskandidatuur gevraagd naar het nummer. Gouverneur Ron DeSantis van Florida antwoordt dat hij er bewijs in ziet dat Amerikanen het economisch beleid van Biden afwijzen.

Anthony reageert twee dagen later in een nieuwe video dat hij het „grappig” vindt dat zijn nummer een rol kreeg in het debat. „Want mijn nummer gaat over mensen zoals op dat podium.” In een eerdere video heeft hij al eens gezegd dat hij politiek gezien „best wel keihard in het midden zit”.

Hij heeft het nummer vooral geschreven om zijn problemen van zich af te zingen. Anthony werkte jaren aan de onderkant van de arbeidsmarkt, onder meer in een papierfabriek, waar hij een schedelbreuk opliep. Hij raakte depressief, ging drinken en betrok een woonwagen van negen meter lang. „Het is irritant om te zien dat sommige muzikanten en politici nu doen alsof we maten zijn en alsof we dezelfde strijd voeren.”