In de Kopenhaagse hippiewijk Christiania zijn bewoners na nieuw geweld unaniem voor sluiting drugsmarkt

Anarchistische vrijstaat Christiania is de enige plek in Denemarken waar de verkoop van softdrugs wordt gedoogd. De schietpartij die er afgelopen zaterdag plaatsvond, was het zoveelste incident in de wijk.
Pusher Street in de Kopenhaagse wijk Christiania.
Pusher Street in de Kopenhaagse wijk Christiania. Foto DPA

De bewoners van de Deense vrijstaat Christiania in Kopenhagen hebben zondag unaniem besloten de drugsmarkt Pusher Street te sluiten. Dat melden Deense media maandag. Het besluit volgt op een nieuwe dodelijke schietpartij afgelopen zaterdag tussen drugscriminelen in de hippiewijk. Die schietpartij is volgens de politie het gevolg van een bendeoorlog tussen de motorbende Hell’s Angels en de straatbende Loyal to Familia.

De plannen voor de sluiting van Pusher Street stuitten eerder nog op weerstand onder enkele bewoners. Zij verdienen namelijk aan de verkoop van drugs – hasj en wiet – in de wijk, de enige plek in Denemarken waar de verkoop van softdrugs al decennia wordt gedoogd. Daarnaast verdienen omliggende horecazaken van de aanwezigheid van jaarlijks zo’n miljoen toeristen en bewoners van Kopenhagen, die er hun drugs kopen of een kijkje komen nemen. Horeca-uitbaters zijn bang dat met een drugsverbod het aantal bezoekers enorm slinkt.

Lees ook deze reportage vanuit Christiania in 2016, toen het geweld er al oplaaide

De schietpartij van zaterdag, waarbij een dode viel, is volgens de circa duizend bewoners van het anarchistische vrijstaatje de druppel. De vijf bendes die in Christiania actief zijn, zorgden in 2022 al voor de moord op een 23-jarige man, en afgelopen maart werden twee bendeleden neergestoken na een ruzie over het opzetten van een nieuwe marktkraam. Ook in 2016 vond er een dodelijke schietpartij plaats, waarna een groot deel van de bewoners het geweld al beu was.

‘Sociaal experiment’

De Deense overheid riep Christiania, een voormalig legerterrein, in 1973 in het leven als ‘sociaal experiment’. Het concept: in de wijk zijn geen regels, behalve dat bewoners het gebruik van water en licht moeten betalen. De groep anarchisten die er zijn intrek nam, verzette zich juist tegen geweld. Zodoende werd Christiania door de jaren heen een plek waar iedereen welkom was. Later werd de wijk van 34 hectare een toeristische bestemming, waar ook een theater, skatepark, restaurants, barretjes en kledingwinkels te vinden zijn, net als tientallen kleine bedrijven.

Volgens de bewoners gaat er met de sluiting van de drugsmarkt een einde komen aan een „historische periode”. „Opnieuw zijn er op klaarlichte dag schoten afgevuurd, midden in ons dorp, midden in Kopenhagen”, schrijven de bewoners in een verklaring. „Een groot aantal schoten heeft ook toeristen en omstanders getroffen. Dit kan en mag niet doorgaan.” De Deense minister van Justitie Peter Hummelgaard heeft laten weten zich achter het besluit van de bewoners te scharen.