Dirigent John Eliot Gardiner slaat een zanger in het gezicht

Klap in gezicht De Britse dirigent John Eliot Gardiner is uit een operaproductie gestapt nadat hij een zanger in het gezicht heeft geslagen. Gardiner zou boos zijn geweest omdat de zanger via de ‘verkeerde kant’ het podium was afgelopen.

Dirigent John Eliot Gardiner in 2014.
Dirigent John Eliot Gardiner in 2014. Foto Pedro Puente Hoyos/ EPA

De vermaarde Britse dirigent John Eliot Gardiner (80) heeft vorige week een zanger in het gezicht geslagen. Volgens The Guardian sloeg Gardiner bas William Thomas (29) nadat hij aan de ‘verkeerde kant’ het podium af was gelopen.

Het gebeurde vorige week dinsdag buiten het zicht van het publiek op het Franse Berlioz Festival, na een uitvoering van Berlioz’ opera Les Troyens met Gardiners eigen Monteverdi koor en orkest. Volgens klassieke muziek nieuwswebsite Slipped Disc bleef het niet bij een klap, maar stompte hij de zanger ook nog. Gardiner zou daarvoor hebben gedreigd een glas bier over Thomas heen te gooien waarop de zanger hem waarschuwde dat niet te doen.

Lees ook: ‘Wat moet je kunnen voor dé toppositie in de klassieke muziek? Wat houdt ‘het ijdelste van alle beroepen’ eigenlijk in?’

Licht ontvlambaar

Gardiner is al langer bekend en berucht om zijn licht ontvlambare karakter. Na zijn gedrag eerst aan de warmte en aan nieuwe medicijnen te hebben geweten, maakte Gardiner in een verklaring excuses: „Ik ga geen smoesjes bedenken voor mijn gedrag en heb me bij Will[iam] Thomas (…) persoonlijk verontschuldigd.” Ook zegt hij sorry tegen de andere artiesten voor „de angst die [zijn gedrag] heeft veroorzaakt”. Kort na het incident reisde Gardiner terug naar het Verenigd Koninkrijk waar hij nu „geduld en begrip” vraagt voor de tijd die hij neemt om „te reflecteren op mijn acties”.

De nog geplande uitvoeringen van de opera, in Versailles, Berlijn en Londen, worden gedirigeerd door Gardiners assistent Dinis Sousa. William Thomas zingt de productie uit, en heeft zich nog niet over het incident uitgelaten. Het eerste optreden van Gardiner in de Nederlandse concertagenda staat gepland voor 29 februari 2024. Dan dirigeert hij Brahms’ Ein deutsches Requiem voor het Concertgebouworkest.

Lees ook: ‘Bij Gardiner wervelt een warme KCO-knuffel je tegemoet’