Nederlandse estafetteploeg wereldkampioen op 4×400 meter, tweede goud voor Femke Bol

WK atletiek In de laatste meters voor de finish versnelde Femke Bol en rende zo Groot-Brittannië en Jamaica voorbij. Eerder deze week won Bol al een gouden medaille tijdens de 400 meter horden.
Femke Bol komt als eerste over de finish.
Femke Bol komt als eerste over de finish. Foto Petr David Josek/AP Photo

De Nederlandse vrouwenploeg is zondag wereldkampioen geworden op de estafette 4×400 meter, met een tijd van 3.20,72. De ploeg, met Evelina Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Femke Bol, lag lange tijd op de derde positie. In de laatste meters versnelde Bol en rende zo Groot-Brittannië en Jamaica voorbij. Het is de tweede gouden medaille voor Bol op de wereldkampioenschappen atletiek in Boedapest.

Nederland begon sterk aan de race, maar lange tijd leek alleen een bronzen medaille mogelijk. Jamaica stond overduidelijk op voorsprong, alleen Groot-Brittannië leek mee te kunnen. Bij de laatste wissel bleef ook Bol nog lange tijd op afstand, maar op het eind versnelde ze en zo kwam ze in een Nederlandse recordtijd als eerste over de streep.

Het is de vijfde WK-medaille voor Oranje deze week. Bol zelf won eerder het goud op de 400 meter horden, als eerste Nederlandse ooit. In de finale van de 4×400 meter gemengde estafette viel ze in de laatste meters voor de finish, terwijl ze op titelkoers liep.

Nooit eerder won een Nederlandse estafetteploeg een gouden medaille op een WK. Een klein kwartier voor de vrouwen stonden de Nederlandse mannen in de finale 4×400 meter, maar zij kwamen niet verder dan een zesde plek. De estafettevrouwen werden vorig jaar nog verkozen tot Sportploeg van het Jaar. In 2022 wonnen ze onder meer goud op de EK atletiek in München en een zilveren medaille op de WK indooratletiek in Belgrado.