Honderden brandweerlieden blussen hevige natuurbranden verspreid door Griekenland

Natuurramp Door hitte, droogte en harde wind verspreidt het vuur in Griekenland zich op sommige plekken snel. Zeker 77.000 hectare land zou zijn verschroeid.
Brandweerlieden kijken naar een bosbrand op de geliefde berg Parnitha in Athene.
Brandweerlieden kijken naar een bosbrand op de geliefde berg Parnitha in Athene. Foto Nicolas Economou/Reuters

Meer dan zeshonderd brandweerlieden uit verschillende Europese landen zijn uitgerukt om hevige natuurbranden te bestrijden in het noordoosten en zuiden van Griekenland. Door hitte, droogte en harde wind verspreidt het vuur zich op sommige plekken snel. Dat melden internationale media. Twee van de hevige branden woeden al dagen.

Een hevige natuurbrand in en rondom nationaal park Dadia, in het noordoosten van Griekenland, woedt al sinds vorige week zaterdag. Volgens gegevens van Europees aardobservatieprogramma Copernicus is 77.000 hectare land verschroeid, dat zijn ruim honderdduizend voetbalvelden. Eurocommissaris Janez Lenarcic (Crisisbeheer) noemt het op sociale media de grootste natuurbrand die ooit in de Europese Unie heeft gewoed. Griekse autoriteiten vrezen dat de brand, door draaiing van de wind, zich maandag nog verder zal verspreiden.

https://twitter.com/CopernicusEU/status/1695712813052735937?s=20

De Griekse brandweer vond in Dadia eerder deze week zeker achttien verkoolde lichamen. Vermoedelijk gaat het om migranten. De lichamen werden gevonden op een bospad dat migranten vaak gebruiken om de Grieks-Turkse grens over te steken en zo Europa binnen te komen.

Longen van Athene

In hoofdstad Athene woedt brand op de berg Parnitha. Dat is een beschermd natuurgebied dat door de grote hoeveelheid bomen ook wel de ‘longen’ van de hoofdstad wordt genoemd. Het bosgebied is geliefd bij bewoners van Athene en de thuisbasis van meer dan duizend soorten planten en dieren, waaronder edelherten en wolven. Een derde grote natuurbrand begon zaterdag op het Cycladische eiland Andros en is nog steeds niet onder controle.

Autoriteiten vermoeden dat mensen sommige branden bewust hebben aangestoken. Van de brand op Andros denken experts dat het veroorzaakt is door bliksem.

Eind vorige maand leken natuurbranden in Griekenland, waaronder op Rhodos, na weken weer onder controle, maar in augustus werd het land opnieuw geteisterd door vlammen. Hoewel het aantal grote natuurbranden in Griekenland dit jaar niet is toegenomen ten opzichte van eerdere jaren, zijn de branden wel heviger, schrijft de Griekse krant Kathimerini.

Lees ook: ‘Blushelikopters zijn vaak een politieke show, die slechts de indruk wekken dat je bovenop een bosbrand zit