Recordaantal vluchtelingen aangekomen op Lampedusa

Migratie Italiaanse autoriteiten telden zondag ruim 4.200 migranten in het opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa. Om het opvangcentrum te ontlasten, worden migranten naar het vasteland gebracht.
Dit jaar zijn al evenveel vluchtelingen in Italië aangekomen als in in heel 2022: meer dan honderdduizend.
Dit jaar zijn al evenveel vluchtelingen in Italië aangekomen als in in heel 2022: meer dan honderdduizend. Foto Juan Medina/Reuters

Zo’n vierduizend vluchtelingen vanuit Noord-Afrika zijn vrijdag en zaterdag aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Daarbij zaten ruim tweehonderd minderjarigen zonder begeleiding. Vrijdag kwamen bijna tweeduizend vluchtelingen in tientallen boten via de Middellandse Zee aan op het eiland. Zaterdag gebeurde dat weer. Zondagochtend telden Italiaanse autoriteiten ruim 4.200 migranten in het opvangcentrum op het eiland. Italiaanse media spreken van recordaantallen.

Autoriteiten proberen het opvangcentrum, dat bedoeld is om enkele honderden vluchtelingen op te vangen, te ontlasten door vluchtelingen met veerboten en politieschepen naar het vasteland te brengen. In het vluchtelingenkamp staan lang niet genoeg bedden voor iedereen.

Dit jaar zijn al evenveel vluchtelingen in Italië aangekomen als in in heel 2022: meer dan honderdduizend. Een groot deel van hen reist via Tunesië. De slechte behandeling van zwarte migranten in Tunesië is een van de redenen dat veel van hen de ruige Middellandse Zee oversteken.

Lees ook: Het is de drukste migratiezomer in jaren