Drie doden na neerstorten Osprey-toestel, dat bekendstaat als onveilig

Crash Een V-22 Osprey, een hybride tussen een vliegtuig en een helikopter, is neergestort in Australië. Over de veiligheid van het toestel bestaan al langer zorgen.
Behalve de VS heeft ook Japan de hybride Osprey-toestellen in gebruik.
Behalve de VS heeft ook Japan de hybride Osprey-toestellen in gebruik. Foto Charly Triballeau/AFP

Drie Amerikaanse militairen zijn zondag om het leven gekomen na een ongeluk met een V-22 Osprey, een militair toestel dat het midden houdt tussen een vliegtuig en een helikopter. Twintig militairen raakten gewond, melden internationale persbureaus. Het incident vond plaats tijdens een internationale oefening in het noorden van Australië.

„Een vreselijk ongeluk”, aldus Natasha Fyles, hoofd van de provincie. Hulpdiensten waren al op de been om mogelijke natuurbranden in de gaten te houden, zei ze tijdens een persconferentie. De oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht.

Het is niet de eerste Osprey die uit de lucht valt. Sinds 1992 zijn volgens CNN twaalf ongelukken met het toestel voorgekomen. Het dodelijkste incident, dat 19 levens eiste, werd toegeschreven aan menselijke fouten.

Ingewikkeld ontwerp

„Helikopter krijgt concurrentie”, kopte NRC in 1994. De Osprey bood met zijn kantelbare rotoren de snelheid van een vliegtuig, gecombineerd met de flexibele inzetbaarheid van een helikopter. Terwijl een transporthelikopter als de Chinook zo’n 300 kilometer per uur kan vliegen, haalt de Osprey ruim 500.

Het is op zichzelf al niet makkelijk om zo’n helikoptervliegtuig te ontwerpen. Maar dat de Amerikaanse marine eiste dat de vleugels en propellerbladen konden worden opgevouwen om het toestel op een vliegdekschip te passen, maakte het volgens nieuwssite Wired nog ingewikkelder. De relatief korte propellers moeten ook nog eens zo hard draaien, dat het geheel gevaarlijk heet wordt.

Protest

De Osprey „is er nog niet helemaal”, zei een gepensioneerde Amerikaanse marinier in 2012 tegen Wired. Hij spreekt van ontwerpfouten waar te weinig rekening mee is gehouden, terwijl hoger geplaatsten druk opleggen om door te vliegen. Het toestel is volgens de marinier „door tests en evaluaties gejaagd”.

Japan kocht desondanks een partij Ospreys en voerde daarmee dit voorjaar oefenvluchten uit boven het westen van Tokio. Omwonenden protesteerden, schrijft de Japanse krant Mainichi: „Wij zullen nooit toelaten dat het toestel boven dit woongebied vliegt.”