Militaire junta in Niger wijst westerse ambassadeurs de deur

Niger Onder meer de ambassadeurs van Duitsland en Frankrijk moeten het land binnen 48 uur verlaten. Frankrijk zegt dat de junta niet de bevoegdheid heeft om zo’n verzoek in te dienen.
Een protest van aanhangers van de junta bij de Franse ambassade in Niger.
Een protest van aanhangers van de junta bij de Franse ambassade in Niger. Foto Issifou Djibou / EPA

De militaire junta in Niger heeft ambassadeurs uit Westerse en Afrikaanse landen te verstaan gegeven dat zij binnen 48 uur het land moeten verlaten. Het gaat in ieder geval om de ambassadeurs van Frankrijk, Duitsland, Ghana en Nigeria. Op sociale media circuleren ook berichten dat de ambassadeur van de Verenigde Staten zou zijn uitgezet, maar dat werd later ontkracht door de nieuwe Nigerese regering.

De junta zou in hun brieven meerdere redenen hebben opgegeven voor het uitzetten van de ambassadeurs. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor acties die ‘in strijd zijn met de belangen van Niger’ en zouden daarnaast hebben geweigerd de nieuw aangetreden minister van Buitenlandse Zaken van het Afrikaanse land te ontmoeten.

Frankrijk en de Verenigde Staten zijn deel van een grote groep westerse landen die zich hebben uitgesproken tegen de coup van vorige maand, waarbij de democratisch verkozen president Bazoum werd afgezet. Daarnaast werd de ontwikkelingshulp stopgezet door de EU. ECOWAS-landen, waar Ghana en Nigeria deel van uitmaken, voerden sancties in en dreigden met een militaire interventie.

Militaire samenwerking

Zowel Frankrijk als de Verenigde Staten werkten nauw samen met de regering van president Bazoum, met name op militair gebied, met als doel om jihadisme in de regio te bestrijden. Zo heeft Frankrijk nog ruim duizend militairen in het land gestationeerd. Na de coup zijn aanhangers van het nieuwe regime meerdere malen de straat opgegaan om de demonstreren tegen wat zij Frans kolonialisme noemen.

Of de Franse ambassadeur daadwerkelijk het land zal verlaten is onduidelijk. In een reactie laat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat alleen „de legitiem gekozen Nigerese autoriteiten” de ambassadeur kunnen uitzetten. „De coupplegers hebben de bevoegdheid niet om zo’n verzoek in te dienen”, zegt het ministerie.

Lees ook deze analyse: De democratie in de Sahel was flinterdun