Lagarde: ECB houdt rente ‘hoog genoeg voor zo lang als nodig’ om inflatie te bestrijden

Monetair beleid Volgens de voorzitter van de Europese Centrale Bank kan inflatie hardnekkig blijken wegens fundamentele veranderingen in de manier waarop de wereldeconomie functioneert. Ze gaf geen directe hints over de vraag of de ECB in september de rente opnieuw zal verhogen.
Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (links), vrijdag met de gouverneur van de Japanse centrale bank Kazuo Ueda en Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve tijdens een pauze bij de jaarlijkse centrale bankiersconferentie in Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming.
Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (links), vrijdag met de gouverneur van de Japanse centrale bank Kazuo Ueda en Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve tijdens een pauze bij de jaarlijkse centrale bankiersconferentie in Jackson Hole, in de Amerikaanse staat Wyoming. Foto Ann Saphir / Reuters

De Europese Centrale Bank (ECB) zal rentetarieven „hoog genoeg houden voor zo lang als nodig” is om inflatie terug te brengen tot het doel van 2 procent. Dat heeft Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, vrijdag gezegd tijdens de jaarlijkse centrale bankiersconferentie in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming.

Inflatie kan hardnekkig blijken te zijn wegens fundamentele veranderingen in de manier waarop de wereldeconomie functioneert, zei Lagarde. Die veranderingen kunnen leiden tot een grotere volatiliteit in inflatie en een aanhoudende prijsdruk, waarschuwde ze in haar eerste toespraak tot de jaarlijkse conferentie in Jackson Hole sinds ze in 2019 aantrad als ECB-voorzitter.

Als voorbeelden van die veranderingen noemde ze onder meer toenemende flexibiliteit op de arbeidsmarkt, de energietransitie en groeiend protectionisme.

„Dat maakt de weg vrij voor grotere relatieve prijsschokken dan we vóór de pandemie zagen”, aldus Lagarde. „Of al deze verschillende verschuivingen permanent zullen blijken, is in dit stadium niet duidelijk. Maar het is nu al evident dat de effecten ervan in veel gevallen hardnekkiger zijn dan we aanvankelijk hadden verwacht.”

Op een „onwrikbare belofte” na dat „we inflatie op de middellange termijn op 2 procent moeten en zullen houden” gaf Lagarde echter geen directe hints over de brandende vraag of de ECB bij haar vergadering in september een tiende renteverhoging op rij zal doorvoeren, of een pauze zal inlassen.

Toenemende zorgen

Beleidsmakers van de ECB maken zich in toenemende mate zorgen over de verslechterende groeivooruitzichten, meldt Reuters. Hoewel het debat nog wordt gevoerd, groeit de druk voor een pauze in de renteverhogingen, aldus het persbureau op basis van bronnen met directe kennis van de discussie.

Lees ook: Fed-chef Powell: strijd tegen inflatie niet gewonnen, rente mogelijk verder omhoog

De ECB heeft de rente op elk van de afgelopen negen bijeenkomsten verhoogd om inflatie te bestrijden, voor het laatst op 27 juli. Toen liet de bank haar opties open voor de volgende bijeenkomst in september, waarbij de beleidsmakers verdeeld waren tussen een pauze en verdere verkrapping.

Uit gesprekken met acht beleidsmakers in Europa en in de marge van het Jackson Hole-symposium blijkt volgens Reuters dat het kamp voor een pauze groeit. Vooral het feit dat de belangrijkste economische indicatoren van de afgelopen zes weken beneden de verwachtingen bleven, is daar een oorzaak van. Die indicatoren wijzen erop dat een recessie een reële mogelijkheid is.

Lagarde heeft weinig losgelaten over de vraag of de rente in de eurozone opnieuw zal worden verhoogd, en zo ja, wanneer – behalve te zeggen dat het besluit zal worden gebaseerd op economische indicatoren. Vrijdag zei ze dat economische groei in Duitsland ondanks pessimisme van sommigen „niet gebroken” is en veerkracht vertoont.

Haar collega Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, voerde vrijdag de druk op door te stellen dat inflatie in de Verenigde Staten nog te hoog is. Daarom is de Amerikaanse centrale bank bereid de rente nog verder te verhogen, zei hij. Volgens Powell zal de rente voorlopig niet gaan dalen.