Directeur British Museum stapt op na diefstal honderden voorwerpen

Kunstroof De Duitse kunsthistoricus Hartwig Fischer, die het museum sinds 2016 leidde, erkende dat er scherper had moeten worden gereageerd op waarschuwingen in 2021 dat een medewerker voorwerpen had gestolen.
Bezoekers in het British Museum in Londen op 23 augustus.
Bezoekers in het British Museum in Londen op 23 augustus. Foto Neil Hall / EPA

De directeur van het British Museum, Hartwig Fischer, heeft vrijdag ontslag genomen. Aanleiding zijn tekortkomingen bij een onderzoek naar diefstallen van honderden voorwerpen, die teruggaan tot de vijftiende eeuw voor Christus, uit de omvangrijke collectie van het befaamde museum.

Fischer, een Duitse kunsthistoricus die het museum sinds 2016 leidde, erkent dat er scherper had moeten worden gereageerd op waarschuwingen dat een medewerker mogelijk voorwerpen had gestolen. „De verantwoordelijkheid voor dat falen ligt uiteindelijk bij de directeur”, schrijft hij in een verklaring. De directeur, die zijn post in 2024 zou verlaten, werd bekritiseerd omdat hij de waarschuwingen niet serieus genoeg zou hebben genomen.

Eerder deze maand maakte het museum, een van de meest bezochte musea ter wereld, bekend dat het een medewerker had ontslagen nadat meerdere kunstvoorwerpen uit de collectie waren „verdwenen, gestolen of beschadigd”. Onder meer gouden juwelen en edelstenen uit een periode van de vijftiende eeuw voor Christus tot de negentiende eeuw bleken zoek te zijn uit opslagruimtes. Geen van de voorwerpen was recentelijk tentoongesteld.

Online te koop aangeboden

In 2021 maakte kunsthandelaar Ittai Gradel het museum erop attent dat hij vermoedde dat voorwerpen uit het museum online te koop werden aangeboden, onder meer op eBay. Het museum antwoordde hem dat de collectie compleet was. Volgens het Britse persbureau PA wordt aangenomen dat de voorwerpen over een langdurige periode zijn verdwenen.

Fischer trok vrijdag uitspraken over Gradel in. De directeur had gezegd dat Gradel informatie over de omvang van de diefstal had achtergehouden toen hij het museum informeerde. Fischer sprak „oprechte spijt” uit over een „verkeerde inschatting” bij die uitspraken. Gradel heeft de excuses aanvaard.

De politie van Londen, die de verdwijningen onderzoekt, liet donderdag weten een man te hebben ondervraagd. De man, die niet bij naam is genoemd, is niet in staat van beschuldiging gesteld.