Fed-chef Powell: strijd tegen inflatie niet gewonnen, rente mogelijk verder omhoog

Conferentie Jackson Hole Tijdens het jaarlijkse monetaire symposium in Jackson Hole zei de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank dat de inflatie „te hoog” blijft.

Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukt de noodzaak van het blijven bestrijden van de hoge inflatie.
Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukt de noodzaak van het blijven bestrijden van de hoge inflatie. Foto Amber Baesler / AP

De inflatie in de Verenigde Staten is nog te hoog. Daarom is de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, bereid de rente nog verder te verhogen. En hoe dan ook zal de rente nog een hele tijd niet gaan dalen.

Deze boodschap heeft Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, vrijdag afgegeven in een speech tijdens de jaarlijkse centrale bankiersconferentie in het Amerikaanse Jackson Hole.

Powell was stelliger dan alom was verwacht over de noodzaak om de inflatie te blijven bevechten. „Hoewel de inflatie voorbij de piek is – een welkome ontwikkeling – blijft deze te hoog”, aldus de Fed-chef in Jackson Hole.

De piek in de geldontwaarding in de VS lag in juli 2022 op 9 procent. Afgelopen maand was dat 3,2 procent. De daling is waarschijnlijk mede dankzij de renteverhogingen van de Fed, die in maart vorig jaar begonnen. De rente ging stapsgewijs omhoog van vlak boven de nul naar tussen de 5,25 en 5,5 procent. Renteverhogingen maken het lenen van geld onaantrekkelijker. Dit remt de economie af, waardoor ook de prijsstijgingen worden gedempt.

Kerninflatie

Powell maakt zich met name zorgen over de ‘kerninflatie’, waar de volatiele energie- en voedselprijzen uit zijn gefilterd. Dit geldt onder centrale bankiers als goede maatstaf voor de onderliggende prijsdruk in de economie. De kerninflatie in de VS daalt pas sinds juni. Powell zei dat „twee maanden van goede data” niet voldoende zijn om erop te vertrouwen dat de inflatie „duurzaam in de richting van onze doelstelling beweegt”. De Fed streeft, net als andere centrale banken, naar 2 procent inflatie.

Powells speech verhoogt de druk op zijn collega Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, om eveneens de optie van verdere renteverhogingen expliciet open te houden. Lagarde spreekt vanavond bij dezelfde conferentie. De inflatie in de eurozone ligt op 5,3 procent, de kerninflatie op 5,5 procent. De ECB verhoogde de rente vanaf juli vorig jaar stapsgewijs van minus 0,5 procent naar het huidige niveau van 4,25 procentpunt.

Lees ook: Inflatie omlaag? Dan moeten nu de winsten omlaag, zo klinkt het op de top in Sintra