Femke Bol wereldkampioen op de 400 meter horden

Atletiek Femke Bol heeft haar favorietenrol in Boedapest waargemaakt door ruim voor de rest te finishen op de 400 meter horden. Het is de zesde gouden medaille die Nederland ooit op een wereldkampioenschap atletiek won.
Femke Bol viert haar wereldkampioenschap.
Femke Bol viert haar wereldkampioenschap. Foto Jewel Samad/AFP

„Ik ga donderdagavond volle bak”, had Femke Bol beloofd. En volle bak ging ze: naar het goud op de 400 meter horden, bij de WK atletiek in Boedapest. In 51,70 seconden bereikte Bol de eindstreep, ver voor haar tegenstanders.

Wie tijdens de race alleen Bols gezicht zag, zou kunnen denken dat ze op de fiets zat. Ontspannen, net als de veertien passen die ze tussen de horden in het eerste deel van de race zette. De 23-jarige atlete paste haar cadans aan om op het eind meer energie over te houden.

Na de finish volgde de vreugde: Bol is voor het eerst wereldkampioen en haalde de zesde Nederlandse gouden medaille op een wereldkampioenschap atletiek binnen.

‘Superbonus’

„Ik moet zeggen dat ik de laatste dertig meter een beetje bang was”, zei Bol na afloop tegen de NOS. „Ik dacht: oke Fem, hou je vorm, goed blijven lopen, het maakt niet uit of er iemand aankomt, doe je eigen ding.” Dat ze slechts 51,70 seconden nodig had om te finishen? „Een superbonus.”

De val van Bol, afgelopen weekend op de de 4×400 meter gemengde estafette, was een mentale horde. „Deze medaille is ook van het estafetteteam. Die hebben me zo gesupport om mezelf weer op te opladen.”

Lees ook Femke Bol is op weg naar goud met een nieuwe cadans en een grotere paslengte