Kabinet gaat Wopke Hoekstra voordragen als opvolger Frans Timmermans in Europese Commissie

Europese Commissie Als het aan het kabinet ligt, neemt Wopke Hoekstra de plek in die vrijkwam met het vertrek van Frans Timmermans uit Brussel. De Europese Raad en het Europees Parlement moeten daar nog wel mee instemmen.
Wopke Hoekstra (CDA) voor het begin van het zomerreces.
Wopke Hoekstra (CDA) voor het begin van het zomerreces. Foto Bart Maat

Het demissionaire kabinet gaat Wopke Hoekstra, huidig demissionair minister van Buitenlandse Zaken (CDA), voordragen als Nederlands lid van de Europese Commissie. Dat meldt Financial Times donderdag op basis van drie anonieme bronnen en bevestigt persbureau ANP op basis van ingewijden. Frans Timmermans, het vorige commissielid, verliet de Europese Commissie om lijsttrekker te worden van GroenLinks-PvdA.

Sinds Timmermans’ vertrek uit Brussel nam de Slowaak Maros Sefcovic zijn taken waar. Het was toen nog niet zeker of de Nederlandse nieuwkomer ook weer de klimaatportefeuille zou krijgen, maar Financial Times schrijft dat dat „waarschijnlijk” wel het geval is. Als dat klopt, krijgt Hoekstra ook de taak om Europa te vertegenwoordigen op de VN-klimaatconferentie die vanaf november in Dubai plaatsvindt.

Hoekstra werd in 2020 politiek leider nadat zijn partijgenoot Hugo de Jonge nipt de lijsttrekkersverkiezingen van het CDA won, maar zich weer terugtrok. Tussen kabinetten-Rutte III en IV wisselde hij de ministerspost van Financiën in voor die van Buitenlandse Zaken. Vorige maand kondigde Hoekstra aan zich niet opnieuw beschikbaar te stellen als CDA-lijsttrekker. Hij vindt zichzelf „meer een bestuurder dan een beroepspoliticus”.

Eurobonds

Ook als het kabinet vrijdag na de ministerraad bekendmaakt Hoekstra voor te dragen, staat nog niet vast dat de CDA’er de positie krijgt. Een meerderheid van het Europees Parlement moet zijn kandidatuur na een ondervraging nog goedkeuren, en vervolgens moet de Raad van de EU hem definitief tot lid maken. In de Raad is daarbij een zogeheten gekwalificeerde meerderheid nodig van 55 procent van de lidstaten die minstens 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen.

Daarbij zal meespelen dat Hoekstra niet onder alle Europese politici even populair is. Tijdens de coronacrisis brokkelde zijn imago in Brussel af vanwege zijn verzet tegen eurobonds, gemeenschappelijke leningen om lidstaten te steunen tijdens de coronacrisis.

Lees ook Hoekstra werd nooit de verlosser van het CDA