Ook CDA-Kamerlid Lucille Werner verlaat Tweede Kamer na verkiezingen

Lucille Werner als Tweede Kamerlid bij het wekelijkse vragenuurtje.
Lucille Werner als Tweede Kamerlid bij het wekelijkse vragenuurtje. Foto Remko de Waal

CDA-Tweede Kamerlid Lucille Werner heeft via een verklaring op sociale media laten weten dat ze na de verkiezingen van 22 november niet terugkeert in het parlement. De voormalige Lingo-presentatrice kwam drie jaar geleden in de Tweede Kamer en noemt haar tijd als volksvertegenwoordiger „een voorrecht” en „een unieke tijd”.

Werner kwam in 2021 van buiten de politiek op de tiende plek van kandidatenlijst voor de verkiezingen die voor het CDA slecht verliepen. De partij behaalde vijftien zetels, vier minder dan bij de verkiezingen in 2017. Werner kreeg ruim zevenduizend voorkeurstemmen.

Als Kamerlid maakte ze zich hard voor de verbetering van de positie van mensen met een beperking. Ze voerde onder andere het woord over gehandicaptenbeleid, langdurige zorg, mantelzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. In haar verklaring schrijft ze haar missie na november voort zal zetten in een andere rol.

Werner voegt zich met haar aankondiging bij een reeks Tweede Kamerleden die hebben laten weten na de verkiezingen niet terug te keren. Bij het CDA gingen vier collega’s Werner voor. Pieter Heerma, René Peters, Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch maakten eerder al bekend zich niet opnieuw kandidaat te stellen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ook CDA-Kamerlid Lucille Werner verlaat Tweede Kamer na verkiezingen