Trumps voormalig advocaat Giuliani meldt zich in gevangenis Georgia

Aanklacht Rudy Giuliani, de voormalig advocaat en vertrouweling van Trump, wordt ervan verdacht de verkiezingsuitslag in Georgia te hebben gemanipuleerd.
Giuliani sprak woensdag de pers toe over de zaak waarin hij verdachte is.
Giuliani sprak woensdag de pers toe over de zaak waarin hij verdachte is. Foto Erik Lesser/EPA

Rudy Giuliani, de voormalig advocaat en vertrouweling van Donald Trump, heeft zichzelf woensdag gemeld bij een gevangenis in de Amerikaanse staat Georgia. Na het betalen van een borgsom van 150.000 dollar (ongeveer 138.000 euro) mocht Giuliani de gevangenis weer verlaten. Hij, Trump en zeventien anderen worden ervan verdacht dat zij de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 in Republikeins voordeel hebben willen beïnvloeden.

De verwachting is dat de oud-president zelf zich later op de dag meldt bij de gevangenis. Trump moet zich, net als de andere verdachten, voor vrijdagmiddag 12.00 uur lokale tijd melden. Doen ze dat niet, dan komt de politie mogelijk hij hen thuis om ze alsnog te arresteren. Bij de gevangenis in Georgia neemt het personeel waarschijnlijk vingerafdrukken af en worden politiefoto’s van de verdachten gemaakt.

Lees ook: Trump in de beklaagdenbank: zo staan zijn strafzaken ervoor

Vlak voor zijn vertrek vertelde Giuliani aan Amerikaanse media „zich goed te voelen” omdat hij „de rechten van alle Amerikanen” verdedigt. De 79-jarige oud-burgemeester van New York blijft net als Trump volhouden dat er is gefraudeerd met de verkiezingsuitslagen in 2020. Deze claims zijn nooit bewezen. Giuliani wordt ervan verdacht dat hij lokale bestuurders heeft proberen te manipuleren bij het vaststellen van de uitslag in staten waar de verschillen tussen Trump en Biden klein waren. Dat was het geval in Georgia, waar Trump heeft gebeld met de hoogste verkiezingsambtenaar en hem vroeg om „11.780 stemmen te vinden”.

Een van de verdachten, Kenneth Chesebro (eveneens oud-advocaat van Trump), heeft volgens onder meer The New York Times een verzoek voor een versneld proces ingediend. Vanwege het hoge aantal verdachten is nog onduidelijk of de rechters daar gehoor aan kunnen geven, maar als dat gebeurt moeten de negentien verdachten mogelijk in november al in de rechtszaal verschijnen. Chesebro heeft de gevangenis inmiddels ook verlaten na het betalen van een borgsom van 100.000 dollar.