Gitarist Buck Meek: ‘In mijn solowerk laat ik zien wie ik echt ben’

Buck Meek in Rotterdam, in april.

Buck Meek in Rotterdam, in april.

Foto Merlin Daleman

Interview

Buck Meek Op zijn derde solo-album is opnieuw de liefde voor country en folk te horen van Buck Meek, gitarist van indierockband Big Thief. „Big Thief voelt soms als acteren. Als solist toon ik mijn kwetsbare kant.”

In de rockwereld is hij een buitenbeentje. Zijn gitaar draagt hij hoog op de borst. Stoere machoposes zijn hem vreemd. Buck Meek, gitarist bij indierockband Big Thief, speelde eigenlijk nog helemaal geen rockgitaar toen hij medebandleden Adrianne Lenker, James Krivchenia en Max Oleartchik leerde kennen op het Berklee College of Music in Boston.

„Ik kom uit Texas en mijn achtergrond ligt bij manouche jazz: Django Reinhardt, western swing, oude jazz uit New Orleans. Ik ging naar Berklee om jazz te studeren, maar knapte al snel af op de onderlinge competitie die daar heerste. Wie is de beste, wie speelt het snelst? Alsof het een sport is. Als jazzmikant in Texas speel je op in kroegen en op dansfeesten. Daar is jazz entertainment. Maar studeren aan Berklee was zo intens dat ik de jazz voor gezien hield. Ik begon songs te schrijven, om mijn identiteit als muzikant te vinden.”

Buck Meek ontmoette Adrianne Lenker en begon met haar te spelen en componeren. Ze werden verliefd op elkaar, begonnen Big Thief, trouwden met elkaar – het huwelijk duurde van 2014 tot 2018 – en zijn als goede vrienden nog altijd de creatieve kern van de band die in 2022 met Dragon New Warm Mountain I Believe In You een van de beste indieplaten van het jaar maakte. Daarnaast brengt Meek soloplaten uit: na Buck Meek (2018) en Two Saviours (2020) is er nu Haunted Mountain waaruit zijn liefde voor country en folk is te horen. „Mijn voorbeelden in het songschrijversvak waren de zogenaamde outlaws in de countrymuziek: Townes van Zandt, John Prine, Blaze Foley, Guy Clark, Emmylou Harris.”

https://www.youtube.com/watch?v=njKwzygKaRY

Country

Het is vreemd, stelt Meek vast: in Texas had hij nog nooit country gespeeld. „Pas toen ik naar New York City verhuisde begon ik te verlangen naar de countrymuziek uit het zuiden van de VS. De songs die ik schreef kregen automatisch een country-accent.”

Vijf van de twaalf songs op Haunted Mountain schreef hij met singersongwriter Jolie Holland, een zangeres die hij bewondert. „Haar voornaamste bron van inspiratie is eerbied voor de natuur en de rijkdom die dit ons geeft. De song ‘Haunted Mountain’ gaat over de wisselwerking tussen mens en natuur die er zou moeten zijn, in plaats van de eindeloze exploitatie van natuurlijke bronnen. Het nummer gaat over Mount Shashta in Noord-Californië waar mijn vader gewoond heeft. Hij ontsnapte aan de dienstplicht omdat hij net iets de jong was, terwijl zijn broers wél moesten vechten in Vietnam. Hij baalde zo van de politieke situatie dat hij als een soort kluizenaar hoog op de berg ging wonen. Hij werd houtbewerker en zwoer dat hij nooit een kind zou krijgen, zo rot vond hij de wereld. Een confrontatie met een buck (hert) op de berghelling leidde tot een openbaring. Een week later ontmoette hij mijn moeder. Toen ik werd geboren noemden ze mij Buck. Mijn leven lang heb ik me aangetrokken gevoeld tot bergen, hoewel ze me soms ook duizelig maken.”

Zingen zat hem in het bloed. Onwillekeurig kwam daar een element van jodelen bij, zoals nu nog te horen is in zijn song ‘Secret Side’. „Alle cowboys uit mijn jeugd konden jodelen. Jimmy Rodgers was het grote voorbeeld. Bij mij komt die snik in m’n stem er zo natuurlijk uit dat mijn bandleden me wel eens lieten weten dat ik nu wel genoeg gejodeld had. Sommige vocalen moesten opnieuw, om die reden. Ik kan het gewoon niet helpen.”

Lees ook het interview met Adrianne Lenker: ‘Spelen in een band heeft veel gemeen met karate’

Als solist toont hij het liefst zijn kwetsbare kant, zegt Meek. „Bij Big Thief kan ik allerlei stijlen en sounds kwijt in mijn gitaarspel. Soms voelt het als acteren. Ik kan verschillende persoonlijkheden aannemen, terwijl ik in mijn solomateriaal wil laten zien wie ik echt ben. Bij Big Thief speelt altijd het theatrale element een rol. Als een song vraagt om harde en snerpende klanken zoek ik manieren om die uit mijn gitaar te wringen.”

Een gitaarheld voelt hij zich allerminst. „Adam Brisbin, die speelt in mijn band, is mijn favoriete gitarist op de hele wereld.” Hij is trots op zijn band. „Mat Davidson speelt pedal steelgitaar, Austin Vaugh is de drummer. Bassist Ken Woodward kwam er als laatste bij en mijn jongere broer Dylan speelt toetsen. We groeiden samen op terwijl we onze instrumenten leerden spelen. Hij piano, ik gitaar. Mijn kleine broertje studeerde jazz. Hij is nu een veel betere muzikant dan ik.”

Over Dylan gesproken: Buck Meek was een van de gemaskerde bandleden in de band die Bob Dylan begeleidde bij de livestream Shadow Kingdom in 2021. In een café-achtig decor speelden ze nieuwe versies van klassiekers als ‘Tombstone Blues’ en ‘When I Paint My Masterpiece’. Hoe was het om met de toen 80-jarige Bob Dylan te spelen? Buck Meek buigt zich naar me toe en fluistert: „Het is mij verboden om over die sessies te praten. Bob heeft een enorm gespierde, bijzonder intimiderende lijfwacht die mij zal weten te vinden als ik spreek over Shadow Kingdom, zo werd mij verteld.” Hij lacht. „Eigenlijk heb ik er nu al te veel over gezegd. Zonder het over Dylan persoonlijk te hebben kan ik je wel vertellen dat de songs die we speelden ongekend belangrijk zijn geweest bij mijn muzikale vorming. Veel van deze nummers kende ik al vanaf mijn zesde. . Het voelde alsof we met een stel vrienden waren samengekomen om onze favoriete muziek te spelen.”

Haunted Mountain verschijnt 25/8 op 4AD/Beggars. Concerten: 3/9 festival Into The Great Wide Open, Vlieland; 5/9 Tolhuistuin, Amsterdam.