Trump verschijnt in interview op X met Tucker Carlson

Presidentsverkiezingen VS Het gesprek, dat eerder was opgenomen, was rond 05.00 Nederlandse tijd al ruim 80 miljoen keer bekeken. Het debat met acht andere Republikeinse kandidaten werd gelijktijdig uitgezonden door Fox News.
Het interview van voormalig president en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump met Tucker Carlson op het socialemediaplatform X.
Het interview van voormalig president en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump met Tucker Carlson op het socialemediaplatform X. Foto Cristobal Herrera-Ulashkevich/EPA

De voormalige president Donald Trump heeft woensdagavond het eerste debat met andere Republikeinse presidentskandidaten overgeslagen. Tegelijkertijd verscheen op X, voorheen Twitter, een interview met Trump op het account van voormalig Fox News-presentator Tucker Carlson.

Het gesprek, dat eerder was opgenomen, was rond 05.00 uur Nederlandse tijd al ruim 80 miljoen keer bekeken. Het debat met acht andere Republikeinse kandidaten werd gelijktijdig uitgezonden door Fox News.

Op de vraag waarom de oud-president niet bij het debat aanwezig was, antwoordde hij dat hij niet lastiggevallen wilde worden door mensen „die zich niet eens kandidaat zouden moeten stellen voor het presidentschap”. Zijn voortdurende ruzie met Fox News Channel, waar het debat plaatsvindt, versterkte zijn beslissing om niet deel te nemen.

Herhaling van beweringen

Tijdens het interview werden onder meer vragen gesteld over de huidige president Joe Biden, die volgens Trump niet geschikt is voor een tweede termijn. „Corrupte Biden is de slechtste president in de geschiedenis van ons land. Hij is er mentaal slechter aan toe dan fysiek”, aldus Trump.

Ook ging Carlson in op de verschillende strafrechtelijke vervolgingen die Trump momenteel boven het hoofd hangen. Deze zouden volgens hem politiek gemotiveerd zijn. Zijn tegenstanders zouden het Amerikaanse justitieapparaat „tot wapen” gemaakt hebben.

Daarnaast herhaalde hij zijn bewering dat de verkiezingen in 2020 niet eerlijk zijn verlopen en dat de Democraten volgend jaar opnieuw van plan zijn te knoeien met de uitslag. De bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari 2021 noemde hij „een interessante dag”.

„Mensen in die menigte zeiden dat het de mooiste dag was die ze ooit hebben meegemaakt. Er was liefde in dat publiek. Er was liefde en eenheid”, zei Trump over zijn aanhangers. „Ik heb nog nooit zulke passie en liefde gezien.”


Lees ook: Republikeinen debatteren in de schaduw van koploper Trump

‘Het zijn wilde dieren’

Carlson probeerde Trump te betrekken bij complottheorieën over de in ongenade gevallen financier Jeffrey Epstein en vroeg Trump vervolgens of zijn politieke tegenstanders een bedreiging zouden kunnen zijn voor zijn leven, wat Trump niet van de hand wees.

„Het zijn wilde dieren. Het zijn mensen die ziek zijn. Erg ziek. Je hebt geweldige mensen in de Democratische Partij, geweldige mensen die Democraten zijn”, zei Trump. „Maar ik heb gezien wat ze doen, ik heb gezien hoe ver ze gaan.”