Nog altijd ervaart driekwart van de ondernemers personeelstekort

Krappe arbeidsmarkt Ondernemers geven aan dat arbeidskrachten hogere eisen stellen aan hun potentiële werkgever, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ook kiezen werkzoekenden vaker voor werk buiten hun eigen sector.
Een oproep voor personeel op de Zuidas in Amsterdam.
Een oproep voor personeel op de Zuidas in Amsterdam. Foto Dieuwertje Bravenboer

Ruim 75 procent van de Nederlandse ondernemers had aan het begin van het derde kwartaal last van personeelstekorten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De tekorten zijn iets kleiner dan vorig jaar: toen zei 84 procent van de ondernemers niet genoeg geschikte werknemers te kunnen vinden. Voor 40 procent van de ondernemers zijn personeelstekorten de grootste belemmering in de bedrijfsvoering. Met name in de horeca, de zakelijke dienstverlening en de vervoer- en opslagsector ervaren ondernemers de krappe arbeidsmarkt als een groot probleem.

In de zogenoemde Conjuctuurenquête, die het CBS uitvoert in opdracht van de Europese Commissie, wijzen bedrijven vooral naar het beperkte aantal werkzoekenden en het gebrek aan gekwalificeerde mensen als reden voor de tekorten. Arbeidskrachten lijken vaker te kiezen voor werk buiten hun eigen sector. Daarnaast geeft 10 procent van de ondernemers aan dat werkzoekenden hogere eisen stellen dan wat het bedrijf kan of wil bieden. In de informatie- en communicatiesector en in de cultuur-, sport- en recreatiesector is dat het vaakst het geval.

Hogere werkdruk onder werknemers is volgens ruim een derde van de ondernemers het belangrijkste gevolg van de personeelstekorten. In het tweede kwartaal van 2023 waren er voor elke 100 werklozen 122 vacatures, zo bleek uit eerder onderzoek van het CBS. Hoewel de personeelstekorten volgens het nieuwste onderzoek dus iets lijken te dalen, zijn ze nog ver boven de niveaus van enkele jaren geleden. In het derde kwartaal van 2019 gaf slechts een kwart van de bedrijven aan last te hebben van personeelstekorten.

Lees ook over het grote aantal faillissementen in de horeca: Hap voor hap gaat de horeca op de fles