Column | Pieter Omtzigt, ervaren drammer

Frank Huiskamp

Tien jaar geleden kreeg ik persoonlijk te maken met de bewierookte dossierkennis van Pieter Omtzigt. Hij was al tien jaar een lastpak in de Tweede Kamer, ik was net een halfjaar online redacteur bij NRC, nog net wat te kort om al een lastpak te zijn. We kregen in die tijd vaak direct in onze persoonlijke e-mails opmerkingen van lezers. Zo ook ik eind 2013, naar aanleiding van een nieuwsbericht over het aantal startplekken voor de Nederlandse schaatsers op de Olympische Winterspelen in Sotsji het jaar erop.

„Beste Frank, in je artikel over het schaatsen staat dat vier dames zich gekwalificeerd hebben voor de Spelen in Sotsji. Helaas heeft Nederland maar drie startplekken en is de nummer vier dus niet gekwalificeerd (voor de kortere afstanden mag Nederland wel vier personen aan de start laten verschijnen). Vriendelijke groet, Pieter Omtzigt.”

Ik besteedde nog even geen aandacht aan de afzender – het was zijn persoonlijke e-mailadres overigens – ik begreep de correctie niet en dat antwoordde ik hem ook. ‘Dat was snel’, vond Pieter Omtzigt. Hij verduidelijkte in nog een mail dat het om de 5.000 meter ging, meteen daarna stuurde hij nog een paragraaf uit de IOC-regels mee. Het was rond negen uur ’s avonds. Ik zei dat ik niet elke dag mails van een Kamerlid kreeg. Pieter Omtzigt zei dat statistiekspelletjes zijn hobby waren. En dat hij er in zijn vrije tijd columns over schreef.

Pieter Omtzigt is daarna alleen nog maar populairder geworden door zich overal mee te bemoeien. Door te zeiken eigenlijk, maar dan geslaagd, in ieder geval onderbouwd. Een politicus die zich heeft weten te onderscheiden door zijn werk te doen, wie had durven denken dat dit een succesformule zou zijn?

Beroepsmatig drammer, zet er klimaat voor en het is iets verschrikkelijks, maar in het geval van Pieter Omtzigt scoor je er tientallen virtuele zetels mee nog voor je hebt besloten een partij op te richten. Om als het eindelijk zover is na twintig jaar in de Kamer het hele medialandschap zich te laten afvragen waar je voor staat, of je nou links bent, rechts, God forbid rechtdoorzee, wat je met migratie wil, met de boeren. Wie je nou eigenlijk bent, behalve een empathische, tikje ijdele politicus die niet alleen blaft, maar ook bijt.

En wat er overblijft van het drammen als je straks, gematigd gegroeid uiteraard, eventueel de bedramde bent. Als je zelf nog iets meer verstrikt raakt in de bestuurscultuur die je nog een hele tijd niet veranderd kunt krijgen.

Pieter Omtzigt had het in zijn mails eind 2013 overigens helemaal bij het rechte eind, ik had verkeerd gekeken. Je overal mee bemoeien is een stuk minder irritant als je gewoon best vaak gelijk hebt.

Frank Huiskamp vervangt deze week nog Marcel van Roos-malen.