‘Doggy Style’: voor liefhebbers van honden en poep- en piemelgrappen

Recensie Film

Komedie ‘Doggy Style’ is een komedie met honden in de hoofdrol. Dankzij een mix van live action en computeranimatie praten ze als mensen. Hun grappen hebben slechts twee onderwerpen: poep en piemels.

De zwerfhonden gaan aan de paddo’s, met links Bug (Jamie Foxx) en naast hem Reggie (Will Ferrell), in ‘Doggy Style (Strays)’.
De zwerfhonden gaan aan de paddo’s, met links Bug (Jamie Foxx) en naast hem Reggie (Will Ferrell), in ‘Doggy Style (Strays)’.

Een paar dingen die je leuk moet vinden om de film Strays (in Nederland uitgebracht onder de veel suggestievere titel Doggy Style) te waarderen. Liveaction films met pratende dieren in de hoofdrol, die dankzij computeranimatietechnieken kunnen spreken als mensen. Honden. Je moet echt heel veel van honden houden en met name de mythe van de hond die altijd onvoorwaardelijk van z’n baasje houdt. Anders is het niet te begrijpen dat borderterriër Reggie (met de stem van Will Ferrell) echt niet doorheeft dat z’n baasje Doug een blowende lamzak is. Of is dat alleen maar zo zodat Reggie nadat hij door Doug gedumpt is en bevriend raakt met een stelletje andere zwerfhonden een aha-momentje kan hebben? Zodat hij kan denken: wel potjandorie, die Doug die zit de hele dag te masturberen, hij houdt verdorie nog meer van z’n piemel dan van mij, weet je wat, ik ga naar huis om z’n piemel eraf te bijten? Als je dat een leuke plot vindt, en ook nog eens enorm houdt van vloekende honden en poep- en piemelgrappen, dan zit je met Doggy Style gebakken. Want dat zijn de enige soorten grappen die er in de film zitten. De kans bestaat dat je daar de slappe lach van krijgt.

Dat is overigens niet cynisch bedoeld. De film heeft her en der aanhangers die óf in een deuk hebben gelegen, óf de film prijzen om z’n subversieve karakter. Zij vergelijken de film bijvoorbeeld met andere dwarse zomerfilms, zoals die over de vuilbekkende teddybeer Ted (2012), animatiefilm Sausage Party (2016) of het dit jaar uitgekomen Cocaine Bear, de op een ware geschiedenis gebaseerde horrorkomedie over een, nou ja, de titel zegt het al, beer aan de coke.

De honden in Doggy Style gaan aan de paddo’s, als ze tijdens hun lange tocht naar (Reggies) huis verdwaald raken in het bos. Die trip, toch zo’n beetje het zenit van elke filmmaker met verbeeldingskracht, ziet er saai en goedkoop uit en eindigt in een geweldsorgie met konijntjes die de honden reduceert tot domme beesten. Om een film te prijzen om z’n subversiviteit moet-ie echter misschien toch net ietsjes ontwrichtender en ondermijnender zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=Bzp7yDsIBhw