Voorspelbare dodemansrit met een knotsgekke Nicolas Cage

Recensie Film

Thriller Ook in ‘Sympathy for the Devil’ is het acteren van Nicolas Cage wild, onvoorspelbaar en overdreven. Hier is hij een manische gangster, die een man dwingt tot een dodemansrit.

Nicolas Cage: ontketend als vanouds in ‘Sympathy for the Devil’.
Nicolas Cage: ontketend als vanouds in ‘Sympathy for the Devil’.

Nicolas Cage is al jaren een internetgrap. Compilaties van zijn wilde, onvoorspelbare overacteerprestaties trekken miljoenen views. Gifs en foto’s van zijn clowneske gezichtsuitdrukkingen zijn deel van het lexicon van het internet geworden, een alternatief voor emoji’s. Hij is iedereens favoriete slechte acteur. En met Sympathy for the Devil lijkt Cage zijn greep op die titel te verstevigen.

En hoe! Zijn manische gangsterpersonage ziet eruit als een nachtclubbeveiliger die vrouwen gratis binnenlaat in ruil voor telefoonnummers. Hij noemt iedereen „cock”, begint plotseling te schreeuwen, of erger: te imiteren. En zijn halfslachtige Boston-accent is of veel te overdreven of totaal afwezig. Genoeg voer voor een nieuwe lading memes en internetgrappen dus.

De ontketening van Cage is het meest vermakelijke onderdeel van de film – een onvoorspelbare factor in een zeer voorspelbaar verhaal. Sympathy for the Devil voelt als een film die zo gericht is op een plotwending dat de plot zelf vergeten wordt. James (Kinnaman) is onderweg naar het ziekenhuis om zijn bevallende vrouw bij te staan, als Cage (zijn personage krijgt geen naam) instapt met een pistool. Rijden, is de opdracht, een verklaring geeft deze clown met bordeauxrood haar en dito pak later wel.

https://www.youtube.com/watch?v=79uMlyYIay4 Lees ook: Genieten van bizarre acteerprestaties is zo gek nog niet

Negentig minuten lang probeert James op alle voorspelbare manieren te ontsnappen (politie, geweld, auto-ongeluk). Ondertussen moet de kijker zich afvragen wie de boef is en waarom juist James geteisterd wordt. Hij is zó onschuldig – waarom kijkt hij anders de hele film bang? Bij de eerste hint, op zo’n veertig minuten speeltijd, heb je het wel door, maar regisseur Yuval Adler nog niet. En dus gaat de dodemansrit door, langs een wegrestaurant, door een brandend parkeerterrein, tot aan de onvermijdelijke plotwending die zó voorspelbaar is dat het verrassender zou zijn als-ie niet was gekomen. Gelukkig is er nog één grote vraag waar de kijker mee kan worstelen: welke slechte investering heeft Cage gedwongen híéraan mee te doen?