Spaanse koning draagt verkiezingswinnaar Feijóo voor als nieuwe premier

Spaanse politiek Alberto Nuñez Feijóo van de conservatief-rechtse Partido Popular won de verkiezingen nipt van de zittende premier Pedro Sánchez en zijn sociaal-democratische PSOE. Het is de vraag of hij een meerderheidsregering kan vormen.
De Spaanse koning Felipe VI begroet Partido Popular-leider Alberto Nuñez Feijóo.
De Spaanse koning Felipe VI begroet Partido Popular-leider Alberto Nuñez Feijóo. Fot Sebastian Mariscal Martinez/EPA

De Spaanse koning Felipe VI heeft de leider van de Partido Popular Alberto Nuñez Feijóo voorgedragen als kandidaat-premier van het land. Dat betekent dat Feijóo een regering mag gaan vormen. De rechts-conservatieve Partido Popular (PP) van Feijóo won op 26 juli de parlementsverkiezingen nipt van de sociaal-democratische PSOE van de huidige premier Pedro Sánchez.

De PP-leider heeft de opdracht van de koning geaccepteerd en laat via X, voorheen Twitter, weten dat hij blij is met het besluit van de koning. „Ik dank zijne majesteit de koning voor zijn beslissing om mij voor te dragen als kandidaat voor het voorzitterschap van de regering. We zullen een stem geven aan de meer dan 11 miljoen burgers die verandering, stabiliteit en gematigdheid willen met een regering die alle Spanjaarden verdedigt.”

Gedoemd te mislukken

Maar zijn taak lijkt nu al gedoemd om te mislukken. Het lukt de Partido Popular namelijk niet om een meerderheid in het parlement achter zich te scharen voor een coalitie. Feijóo blijft nu steken op 172 zetels met de steun de extreemrechtse partij Vox en twee andere kleine partijen.

De koning heeft de afgelopen twee dagen met alle partijen gesprekken gevoerd en gekeken wie eventueel een regering kan vormen. Demissionair premier Sánchez heeft toen aangegeven dat hij wél een meerderheidsregering kan vormen. Vorige week werd bij de verkiezingen om het de voorzitterschap van het parlement zijn partijgenoot Francina Armengol met een ruime meerderheid gekozen.

Lees ook dit profiel van Alberto Núñez Feijóo

Steun Vox

De kandidaat van de Partido Popular kreeg 39 stemmen minder, mede omdat Vox weigerde de partij te steunen. Dat was een klap voor Feijóo, die de extreemrechtse partij nodig heeft. Vox zegt nu wel de Partido Popular te willen steunen, maar daarmee heeft Feijóo nog geen meerderheid.

Volgens verschillende deskundigen moest de koning Feijóo wel voordragen, omdat hij de verkiezingen heeft gewonnen. De verwachting was dat Feijóo de uitnodiging van koning Felipe VI zou afslaan, zoals oud-premier Mariano Rajoy (PP) dat ook deed in 2015 toen hij in een dezelfde situatie zat. Nu heeft Feijóo tot 8 september de tijd om een regering te vormen. Indien dit niet lukt, moeten de Spanjaarden opnieuw naar de stembus.