Sifan Hassan pakt brons op 1.500 meter, Faith Kipyegon voor derde WK op rij de snelste

WK atletiek Sifan Hassan pakte haar eerste WK-medaille op het toernooi in Boedapest, nadat ze eerder ten val was gekomen op de 10.000 meter. Woensdag komt ze in actie op de 5.000 meter.
Faith Kipyegon komt juichend over de finish, gevolgd door Diribe Welteji en Sifan Hassan. Foto Marton Monus/Reuters

Sifan Hassan heeft op de 1.500 meter bij de WK atletiek in Boedapest de bronzen medaille veroverd. Ze eindigde achter de Keniaanse Faith Kipyegon, die met een tijd van 3.54,87 de snelste was. De Ethiopische Diribe Welteji eindigde op de tweede plek. Voor Kipyegon was het haar derde WK goud op de middellange afstand op rij.

Hassan begon haar race achterin het veld en zette vlak voor het ingaan van de laatste ronde haar eindsprint in. Ze passeerde verschillende lopers, maar kwam niet voorbij haar Ethiopische en Keniaanse tegenstrevers. Het brons betekent de vijfde WK-medaille voor Hassan. In 2019 behaalde ze goud op de 1.500 en de 10.000 meter in Doha. Tweemaal pakte ze brons op de 5.000 meter: in 2015 in Londen en in 2017 in Beijing.

‘Ik ben trots, alhamdoellilah’

„Het is historisch”, zei Hassan na afloop tegen de NOS. Ze won eerder dit jaar tot eenieders verrassing op indrukwekkende wijze de marathon van Londen, waar ze veel voor had getraind in haar geboorteland Ethiopië. Voor de WK ging ze weer op de baan trainen, maar die overstap was niet gemakkelijk. „Mijn marathontraining is supergoed, maar mijn snelheid [op korte afstanden] is laag. Ik ben blij, ik ben superblij. Met minder trainen ben ik hier met een medaille. Ik ben trots op mezelf, alhamdoellilah”, aldus Hassan.

Faith Kipyegon (links) en Sifan Hassan met hun medailles. Foto Attila Kisbenedek/AFP

Bij de WK atletiek in Boedapest loopt Hassan drie afstanden: naast de 1.500 meter komt ze ook uit op de 5.000 meter en op de 10.000, de langste afstand op de baan. De 10.000 meter eindigde afgelopen zaterdag in mineur. Hassan was op weg naar goud, maar viel vlak voor de eindstreep, waardoor ze een ogenschijnlijk zekere gouden medaille misliep. „Het is niet het einde van de wereld”, zei ze toen na afloop.