N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Flitsbezorger Het Turkse Getir gaat ruim 10 procent van zijn personeel ontslaan. Door stijgende rente en economische onzekerheid verkeren flitsbezorgdiensten in zwaar weer.
Het ontslag betreft ruim 10 procent van de nu nog 23.000 medewerkers, verspreid over de vijf landen waar Getir actief is: Nederland, Turkije, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Om hoeveel banen het gaat in Nederland, is niet duidelijk. Getir is actief in veertien Nederlandse steden met circa 1.500 bezorgers.
In een persbericht noemt Getir het ontslag „een herstructurering om de operationele efficiëntie te verhogen”. De bezorgdienst maakte deze zomer al bekend te vertrekken uit Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal om kosten te besparen. Een vertrek uit Nederland – vorige maand gesuggereerd door de Duitse krant Handelsblatt – lijkt op dit moment niet aan de orde.
Grote verliezen
De populariteit van flitsbezorgdiensten nam tijdens de coronapandemie fors toe, vooral onder twintigers en dertigers in de grote steden. Door de stijgende rente en economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne is het voor de zwaar verlieslatende bezorgdiensten inmiddels steeds moeilijker geworden om geld op te halen van investeerders.
Door die situatie moeten flitsbezorgdiensten nu stevig op kosten besparen, om het zo lang mogelijk met hun financiële reserves vol te houden. Dat doen de bedrijven vooral door arbeidsplaatsen te schrappen en prijzen te verhogen. Getir maakte vorig jaar op 428 miljoen euro omzet 553 miljoen euro verlies, blijkt uit het jaarverslag. Op dit moment onderhandelt Getir met geldschieters over een nieuwe investeringsronde.
Getir is, nadat het zelf eind vorig jaar voor 1,1 miljard euro concurrent Gorillas had ingelijfd, samen met het Duitse Flink de laatst overgebleven flitsbezorger in Nederland. Die overname kostte tientallen werknemers in Nederland hun baan. Ook Flink schrapte onlangs duizenden banen om kosten te besparen. Het personeelsbestand van dit bedrijf daalde afgelopen jaar van 20.000 naar 13.000. De Britse krant Financial Times meldde eerder dit jaar dat Getir ook interesse zou hebben Flink over te nemen.
Nummers, geen mensen
Vakbond FNV zegt deze week geïnformeerd te zijn over de ontslagronde. De bond zegt al langere tijd veel klachten te ontvangen van Getir-bezorgers, onder meer over onveilige fietsen en gebrekkige communicatie van leidinggevenden. Uit berichten op Getirs interne Slack-kanaal, ingezien door NRC, bleek in mei dat een op de negen bezorgers van Getir vorig jaar bij een verkeersongeval betrokken is geweest.
FNV-bestuurder Frank van Bennekom zegt „keer op keer” tevergeefs geprobeerd te hebben met Getir in gesprek te komen. „We zien dat bezorgers zich een nummer voelen, geen mens. Laten we hopen dat ze dit gevoel weg kunnen nemen met een goed sociaal plan voor de getroffen werknemers.”