Italië legt Duits reddingsschip van Sea-Watch drie weken aan de ketting

Vluchtelingen Het schip voer na een reddingsoperatie van 37 uur naar de dichtstbijzijnde haven, omdat er weinig brandstof en drinkwater aan boord was. Dat was in strijd met een Italiaans decreet, waardoor het schip aan de ketting is gelegd.
De Aurora meerde aan bij Lampedusa, omdat de door de Italiaanse autoriteiten aangewezen haven op Sicilië te ver weg was.
De Aurora meerde aan bij Lampedusa, omdat de door de Italiaanse autoriteiten aangewezen haven op Sicilië te ver weg was. Foto IPA/Sipa USA

Na een reddingsoperatie van 37 uur, waarbij 72 migranten in nood op de Middellandse Zee werden gered, wachtte hulporganisatie Sea-Watch een nare verrassing. Bij aankomst in de haven werd het schip Aurora aan de ketting gelegd, zo meldt Sea-Watch maandag. Het schip mag twintig dagen niet uitvaren en de ngo moet mogelijk een boete betalen, die kan oplopen van 2.500 tot 10.000 euro.

Volgens de Italiaanse autoriteiten heeft Sea-Watch een decreet geschonden. De Aurora was gesommeerd naar de haven van Trapani te varen, gelegen op Sicilië. „Onmogelijk”, zo stelt Sea-Watch in een persbericht. De situatie aan boord van het schip „verslechterde met de minuut” en Trapani was vier keer zo ver weg als Lampedusa, waar de Aurora besloot aan te meren met de tientallen migranten die net uit zee gered waren.

Brandstof en drinkwater bijna op

Omdat de reddingsoperatie zo lang duurde, was de brandstof van de Aurora bijna op. Ook was er te weinig drinkwater aan boord. De migranten hadden meer dan 24 uur doorgebracht op een boot in de brandende zon, met temperaturen aan boord die opliepen tot wel 46 graden. Om die redenen voer Sea-Watch toch naar Lampedusa, ook al was dit uitdrukkelijk door de Italiaanse autoriteiten verboden.

Lees ook: Arts op de Sea-Watch 4: een droom om moedeloos van te raken

Sinds het aantreden van premier Giorgia Meloni wordt er harder opgetreden tegen hulporganisaties die migranten helpen die via de Middellandse Zee op weg zijn naar de Italiaanse kust. Maar ook voor haar aantreden werden vaker schepen van Sea-Watch aan de ketting gelegd. De ngo roept Rome op de Aurora onmiddellijk weer vrij te laten.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn sinds het begin van 2023 al meer dan 2.200 migranten verdronken in de Middellandse Zee. Dat is het hoogste dodental sinds 2017.