Trump slaat debatten Republikeinse voorrondes over: ‘Het publiek weet wie ik ben’

Republikeinen In peilingen over de Republikeinse kandidatuur van het Amerikaanse presidentschap staat oud-president Trump op een ruime voorsprong. Reden voor Trump om niet naar de debatten te gaan.
Trump in 2020, tijdens het laatste debat voor de verkiezingen die hij verloor van Joe Biden.
Trump in 2020, tijdens het laatste debat voor de verkiezingen die hij verloor van Joe Biden. Foto Brendan Smialowski/AFP

Donald Trump slaat de debatten voor de Republikeinse voorrondes van de presidentsverkiezingen over. Dat schrijft de voormalige Amerikaanse president op zijn sociale medium Truth Social. „Het publiek weet wie ik ben en hoe succesvol mijn presidentschap was”, aldus Trump. In hoofdletters: „Daarom ga ik niet naar de debatten!”

In hetzelfde bericht dicht Trump zichzelf een „legendarische” voorsprong in de peilingen toe op zijn Republikeinse tegenkandidaten. Hij staat inderdaad ruim voor, blijkt uit het gewogen gemiddelde van nieuwssite FiveThirtyEight, die hem 39,5 procentpunt boven zijn voornaamste rivaal Ron DeSantis plaatst. Trump schrijft dat DeSantis „crasht als een zieke vogel”.

Mike Pence, van 2017 tot 2021 vicepresident onder Trump en huidig concurrent voor het Republikeins presidentskandidaatschap, neemt niet meteen aan dat Trump inderdaad wegblijft bij het aankomende debat in Milwaukee, Wisconsin. Tegen nieuwszender ABC News zegt hij: „Ik heb lang samen met hem gediend, en één ding dat ik toen over hem heb geleerd is: het is niet voorbij totdat het voorbij is.”

Tucker Carlson

Volgens The New York Times heeft Trump wekenlang aan medewerkers en aanhangers voorgelegd of hij woensdag aan het eerste debat in Milwaukee moet meedoen. Partijvoorzitter Ronna McDaniel zou persoonlijk naar een golfclub van Trump in New Jersey zijn afgereisd om hem over te halen, net als bestuurders van Fox News.

In plaats van het debat zou Trump van plan zijn een televisie-interview te houden met de uiterst conservatieve presentator Tucker Carlson. Dat zou pijnlijk zijn voor Fox News, de zender waar Carlson in april vertrok en die het debat in Milwaukee organiseert.

Lees ook Donald Trump blijft zijn partij domineren, maar kan zij met hem nog wel winnen?