Vetter pakt brons zevenkamp op WK en plaatst zich voor Spelen Parijs

WK atletiek Door een fantastische worp op het onderdeel speerwerpen haalde Vetter brons. Het is haar vijfde plak ooit op een titeltoernooi.
Vetter wist zich na een moeizame start toch terug te knokken naar een podiumplaats.
Vetter wist zich na een moeizame start toch terug te knokken naar een podiumplaats. Foto Christian Bruna / EPA

De Nederlandse atlete Anouk Vetter heeft zondagavond brons gepakt op de zevenkamp op het WK atletiek in Boedapest. Daarmee plaatste de 30-jarige Amsterdammer zich voor de Olympische Spelen die volgend jaar in Parijs plaatsvinden. Vetter haalde 6.501 punten, achter de Amerikaan Anna Hall en de verse Britse wereldkampioen Katarina Johnson-Thompson.

Vetter begon tegenvallend, maar had op het onderdeel speerwerpen met een worp van 59,57 meter zo’n goed resultaat dat ze zich weer terugknokte naar een podiumplaats. Het was de eerste Nederlandse medaille op het WK in Hongarije. Haar landgenoot Emma Oosterwegel eindigde op de vijfde plaats, Sofie Dokter werd elfde.

De 18-jarige Nederlandse Niels Laros maakte ook indruk in Boedapest door de halve finale van de 1.500 meter te winnen en een nieuw Nederlands record te vestigen, dat nu op 3.32,74 staat. Daarmee sneuvelt het 22 jaar oude record van Gert-Jan Liefers (3.32,89). Laros, de jongste deelnemer op de 1.500 meter, mag woensdag meelopen in de finale.