Theaterfestival Noorderzon: vrijheidsstrijders en leerzame seksverhalen

Recensie Theater

Theaterfestival Noorderzon Op internationaal theaterfestival Noorderzon in Groningen staan buitenlandse acts van hoog niveau. Het aanbod varieert van de biografie van een Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder, via de uithoeken van onze seksuele fantasie tot sprookjesachtig circus.

De verbluffende sprookjesachtige uitvindingen van Johann Le Guillerm in zijn voorstelling ‘Terces’, op Noorderzon.
De verbluffende sprookjesachtige uitvindingen van Johann Le Guillerm in zijn voorstelling ‘Terces’, op Noorderzon. Foto Philippe Laurençon

Hij oogt met zijn achterovergekamde hanenkam, grijze stofjas en knoestige uitstraling als een boze, oude punker, maar het werk van de Franse magiër Johann le Guillerm etaleert een 19e-eeuws aandoende uitvinddrift. De zelf ontworpen creaties in Terces, te zien op theaterfestival Noorderzon in Groningen, getuigen van zijn buitengewone inzicht in de bouw van kinetische machines, paalconstructies, geometrische vormen en van een ambachtelijke materiaalkennis.

Negentig minuten lang bespeelt hij de zwaartekracht met een serie bouwsels, te beginnen met een kinderlijk gevouwen papieren vliegtuigje en eindigend met een pistegrote koepel van gevlochten, losse palen. Er is een mobiel apparaat op vier wielen, dat zichzelf voortduwt door het zandloper-effect van twee kokers en een kantelende waterbak . En Le Guillerm berijdt een rollend, half waterrad, met aan de zijkanten bevestigde palen om zich mee af te zetten. De betovering van zijn werk zit in het feit dat alles handgemaakt is, alsof een sublieme timmerman annex smid aan het experimenteren is geslagen.

Met zijn naar binnen gekeerde blik en sporadisch gesnuif is de Fransman geen showman, maar de muziek en belichting geven Terces een sprookjesachtige sfeer. Het licht komt deels van lampen die op een rails rond de piste rijden. Hier betreedt een artiest nieuwe terreinen, zonder zijn kinderlijke onbevangenheid over wat circus kan zijn te verliezen.

Erotisch chatten

Een ander deel van onze fantasie wordt betreden door de twee mannen (Snorre en Torbjørn) van het Noorse De Utvalgte in My Twisted World. Wat gebeurt er bij mannen die seksueel chronisch ondervoed zijn en waarom is dat? Het antwoordt begint bij mannen die online erotisch chatten met vrouwen. Dat is de baan van Snorre: hij praat namens die vrouwen. Maar al snel duiken ze dieper de psychologie van verborgen verlangens in, met rollenspellen waarin de een de moeder of sekswerker is, en de ander zich laat terugvoeren tot de kindertijd, waarin hem geborgenheid werd ontzegd.

Ook delen ze beelden van onvrijwillig celibataire mannen. Een wereld waarin een man geen kus kan krijgen, hoe hij ook zijn best doet, is „een oneerlijke wereld”. Dat onrecht creëert geweldsfantasieën.

Het knappe van My Twisted World is dat de makers een lichte toon handhaven in dit duistere materiaal, dankzij koddige verkleedpartijen en satirisch commentaar. Wel duurt het lang voordat alle lijntjes enigszins bij elkaar komen. Maar het angstaanjagende slotbeeld – van óf een buitenissige seksuele fantasie, óf van een bizar psychologisch experiment – zal elke bezoeker nog lang heugen.

Terug in de werkelijkheid is de Noorderzon-bezoeker bij het documentaire Isidlamlilo (The Fire Eater), van het Zuid-Afrikaanse Empatheatre. Regisseur Neil Coppen en actrice Mpume Mthombeni vertellen het verhaal van Zenzile Maseko, die namens Zulu-organisatie IFP in de jaren tachtig de apartheid bestreed, maar evengoed in conflict was met het gelijkgestemde ANC. In een armoedig, met spullen afgeladen hostelkamertje kijkt de strijdster terug op haar leven, de moorden die ze koelbloedig pleegde en op wat er van Zuid-Afrika is geworden.

Op innovatieve wijze dwingt Dead Centre je na te denken over de gevaren van seks op het toneel in Good Sex.

Foto Niels Knelis

Mpume Mthombeni speelt de lange monoloog met dynamisch vernuft, ratelende lach en fraai gesimuleerde fysieke gebreken. Haar daden acht ze niet minder belangrijk dan die van bekende helden van het verzet. „Waarom is er geen straat naar mij vernoemd?”, vraagt ze zich af, oud en eenzaam, maar tegelijk vol levenslust. Met haar perspectief geeft Isidlamlilo een leerzame, eigen draai aan de geschiedenis.

Het onderstreept dat ook op deze editie van Noorderzon de internationale programmering gevarieerd en van hoog niveau is. In JaWa doen de Poolse makers Turkowski & Nowacka innemend verslag van hun werk met daklozen en in Made in China 2.0 geeft Wang Chong een komische en pijnlijke demonstratie van wat het betekent om theater te maken in China.

Intimiteitscoördinator

Uit Ierland komt een andere festivalhoogtepunt: Good Sex van Dead Centre. Met hulp van schijfster Emilie Pine wordt de ontmoeting tussen twee ex-geliefden verteld, met dramatische en ongemakkelijke terugblikken op wat er fout ging. Wat dit tragikomische liefdesverhaal opwindend maakt, is de inventieve vorm waarin de groep het giet. Net als bij De Utgalve blijkt seks een poort naar een ander vraagstuk.

Vooraf leidt een intimiteitscoördinator (Liv O’Donoghue) de gebeurtenissen in. Wat is intimiteit, wat is toestemming? Het toneelstuk dient zogenaamd ter demonstratie. Onvoorbereid spelen twee Nederlandse acteurs (elke avond andere) de rollen van de geliefden. Met oortjes in, terwijl in een kubus op het podium Ierse acteurs de tekst voorzeggen. Als de regieaanwijzing ‘kussen’ of ‘seks’ is, grijpt de coördinator in. Dan zet ze de scène stil en wordt er kort met aandacht gerepeteerd.

De grap is dat er niet wordt gesteggeld over wat toestemming inhoudt, want de twee acteurs voeren elke opdracht direct uit en de coördinator wordt steeds gemakzuchtiger. Het maakt dat je als publiek des te bewuster bent van de intieme handelingen die de acteurs moeten uitvoeren, en daarbij van de codes en kunstmatigheid ervan. Terwijl je een moment later weer volledig mee bent in het verhaal. Die wisselwerking is inzichtelijk en geestig. Indringender dan een gesprek kan, neemt Good Sex je mee in de gevaren bij seks op het toneel. En laat het voelen dat er echte mensen werken achter de façade.


Theater Dit zijn de beste theatervoorstellingen van dit moment