Voor het eerst is de intensive care coronavrij

Covid-19 In februari 2020 werd de eerste coronabesmetting vastgesteld. In korte tijd stroomden de ic’s vol. Voor het eerst ligt daar nu geen enkele coronapatiënt.
Niet eerder sinds februari 2020 was de intensive care volledig coronavrij.
Niet eerder sinds februari 2020 was de intensive care volledig coronavrij. Foto: David van Dam

Voor het eerst sinds Covid-19 in februari 2020 Nederland bereikte ligt geen enkele coronapatiënt meer op de intensive care. Afgelopen etmaal hebben de laatste twee patiënten die aan het coronavirus leden de ic verlaten. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdagmiddag.

Het is niet duidelijk of de twee laatste ic-patiënten zijn ontslagen, overgebracht naar een andere afdeling of zijn overleden. Wat vaststaat is dat het de eerste keer is dat in de ruim negenhonderd ic-bedden geen enkele coronapatiënt ligt. Op 27 februari 2020 werd bekend dat de eerste besmetting Nederland had bereikt. Toenmalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) maakte dat toen in een live tv-uitzending bekend, nadat hij een briefje met die informatie toegeschoven kreeg. In korte tijd stroomden intensive care-afdelingen hierna vol.

Lees ook Het aantal coronapatiënten stijgt, maar de laatste maatregelen verdwijnen

Endemische fase

Dat alles betekent uiteraard niet dat Covid-19 is verdwenen – dat gebeurt niet meer. Sinds februari dit jaar is de ziekte in de ‘endemische fase’ beland. „Bijna iedereen heeft inmiddels afweer opgebouwd, door vaccinatie of een doorgemaakte infectie”, zo schrijft de GGD. „Het virus gaat nog rond, maar weinig mensen worden ernstig ziek.” Hiermee kwamen ook de laatste adviezen inzake het coronavirus te vervallen, zoals testen bij klachten en isoleren bij een positieve testuitslag.

Sommige mensen kunnen natuurlijk nog wel ernstig ziek worden van een coronabesmetting, zoals de twee mensen die tot gisteren nog op de ic lagen. Eerder deze week meldde het RIVM dat na een rustige zomer het aantal coronabesmettingen weer oploopt. In monsters uit het rioolwater werd het hoogste aantal virusdeeltjes sinds medio mei aangetroffen. „Wat we de laatste maand zien, is een toename, maar het niveau is nog steeds heel erg laag”, relativeerde Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM. Volgens het coronadashboard is het gemiddeld aantal virusdeeltjes per 100.000 inwoners nu 368, terwijl dat op piekmomenten in de pandemie boven de 2.500 lag.

Wel is er een nieuwe subvariant van het virus in opkomst, EG.5 geheten. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die deze variant oplopen zieker worden dan ze werden van eerdere versies. Wel kan EG.5 de afweer van mensen iets beter omzeilen, omdat het om een nieuwe variant gaat. Momenteel liggen er nog 73 coronapatiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis.