De Amsterdamse band Loupe legt ‘dekentjes van geluid’ over pijnlijke levensvragen

De band Loupe met v.l.n.r. Nina Ouattara, Jasmine van der Waals, Lana Kooper en Annemarie van den Born.

Foto Andreas Terlaak

Interview De band Loupe kwam kort na lovende recensies voor hun debuutalbum zonder zangeres te zitten. Maar een opvolgster was snel gevonden: Nina Ouattara (21).

Het is geen makkelijk begin voor een band: een debuutalbum maken, lovende recensies krijgen en twee weken later geen zangeres meer hebben. Het gebeurde de Amsterdamse band Loupe, die half juni het album Do You Ever Wonder What Comes Next? uitbracht. Zangeres Julia Korthouwer stapte kort erna uit de groep. Maar er is ook goed nieuws, opvolgster Nina Ouattara was snel gevonden.

„We moesten snel actie ondernemen”, zegt drummer Annemarie van den Born. „Er stonden zo veel afspraken en concerten gepland. De keuze was snel een nieuwe zangeres zoeken of de agenda leeghalen. Dat laatste wilden we niet. Dus de beslissing was simpel.”

In het Amsterdamse kantoor van hun manager zitten Van den Born (31), bassist Lana Kooper (30) en gitarist Jasmine van der Waals (30, gebruikt de voornaamwoorden die/hen) nu aan tafel met Ouattara (21).

Geen aankondiging

Alle muzikanten studeerden aan het conservatorium, afdeling pop. Ouattara begint er straks aan het laatste jaar. „Zo kwamen ze bij mij”, zegt ze. „Mijn zangdocente had mijn naam getipt. Toen hebben we een keer samen gerepeteerd en gaven ze me nieuwe muziek om te kijken wat ik daarmee zou doen. Want in de toekomst zullen we gezamenlijk nieuwe liedjes maken. Ook in dat opzicht moeten we bij elkaar passen.”

Van den Born: „We deden geen aankondiging of grootschalige audities, we wilden niet de aandacht trekken met onze situatie. Gelukkig klikte het meteen met Nina.”

Ouattara’s stem is lager dan die van Korthouwer. Haar zangstem heeft diepte en gelaagdheid, vindt Van den Born. „Door Nina’s manier van zingen, krijg ik zin om nieuwe dingen te maken. Ze heeft een groovy stijl. Dat vind ik interessant, wat zal ze ons brengen voor de toekomst?”

Lees ook deze recensie: ‘Loupe is de leukste nieuwe Nederlandse band van dit moment’

In de afgelopen jaren werd de muziek van Loupe steeds bewerkelijker. De vier muzikanten namen hun album op met de Belgisch producer Arne Van Petegem in een Amsterdamse studio. Daar vlocht gitarist Van der Waals diens getokkelde noten door Koopers baspartijen die zich melodieus door de nummers slingeren. „Dekentjes van geluid”, noemt Van der Waals haar gitaarklanken. „Ik zoek net zo lang tot ik de gitaarpartij heb waarbij geen andere meer nodig is.”

Er is niet één auteur bij Loupe, ze creëren de nummers samen. Musiceren is een geduldig proces van naar elkaar toe groeien, zeggen de drie. De teksten op hun debuutalbum waren geschreven door Julia Korthouwer, die op dat moment begin twintig was. Nagenoeg ieder nummer gaat over de bevindingen van de weifelende twintiger: hoe te leven, wat wil je echt?

Herkennen de muzikanten zich in de ervaringen van een 23-jarige?

Van den Born: „Ik herinner me de hoge pieken en diepe dalen van toen. Ik kon echt verdwaald zijn.” Volgens Van den Born kun je vaker ‘verdwaald’ raken, niet alleen als je twintig bent. „Ik ben nu eenendertig en al mijn vrienden krijgen kinderen en gaan trouwen. Wat wil ik? Veel van wat op dat album wordt gezongen, is ook nu weer van toepassing. Met net een andere invalshoek.

Ander perspectief

Jasmine van der Waals praat bedachtzaam over ‘alles wat er zoal speelt’. „Onze nummers gaan over vragen als ‘wie ben ik’ en het vinden van je identiteit. Dat is volgens mij een voortdurende kwestie, niet per se gebonden aan leeftijd.”

Voor Lana Kooper, die sinds anderhalf jaar een dochter heeft, zijn de teksten juist nu herkenbaar. „Door moeder te zijn, kreeg ik een ander perspectief. Eerst was ik nuchter, over doodgaan bijvoorbeeld dacht ik: ‘dan is het gewoon klaar’. Nu ik een kind heb, ben ik emotioneler en kwetsbaarder, zeker bij gedachten aan de dood.”

De drie afgestudeerde muzikanten vinden het muzikale bestaan ‘niet makkelijk’, zeggen ze. Van den Born: „Bijna niemand kan rondkomen zonder een andere baan erbij.” Van der Waals geeft gitaarles, Ouattara geeft zangles, Kooper is persoonlijk- en management assistent van zangeres Anouk, Van den Born werkt als kok. Al heel lang, zegt ze, en ze is niet de enige. „Ik ken veel drummers die ook kok zijn. Ik weet niet waarom, maar het werkt.”

Do You Ever Wonder What Comes Next? is nu uit. Optredens: 3/9 Bruis Festival, Maastricht; 9/9 Popmonument, Bergen op Zoom; 16/11 Fluor, Amersfoort; 17/11 Hall of Fame, Tilburg; 24/11Vera, Groningen; 25/11 Ekko, Utrecht. Info: thisisloupe.com