Column | Ik hoop dat Angela de Jong een keer wat verder wil kijken dan haar afstandsbediening lang is

Frank Huiskamp

Als ik ooit het voorrecht heb om bij De Slimste Mens te zitten, dan hoop ik dat Angela de Jong voor het AD even langszapt, en dat ze daarna een column schrijft over alles behalve de dingen die ik niet weet. Twee oorlogen die ik door elkaar haal, zeggen dat het perineum een gebergte in Frankrijk en Spanje is, zoiets. Maar wel over mijn asymmetrische gezicht, mijn ietwat hangende linkerooglid, het spleetje tussen mijn tanden, mijn terugtrekkende haarlijn, mijn twijfelachtige kledingstijl, zéker als ik zou besluiten een rok aan te trekken. En dat ze het allemaal niet snapt, en dat ze zich dan afvraagt wat voor een voorbeeld ik voor jonge mannen ben.

Nou kan ik me de laatste column van Angela de Jong niet herinneren die daadwerkelijk over televisie ging en niet één lange scheet was die dwarszat in haar onderbuik, maar ik wilde toch even terugkomen op die over theatermaakster Merel Pauw. Die zat maandag bij De Slimste Mens als haar bij het grote publiek nog onbekende rap-alter ego Elmer. In pak. Met een plaksnor. Denk de Franse artiest Christine and the Queens, als Christine zou zingen over het neuken van je vader. Ik had al met Merel te doen toen ze op enkele seconden na haar potje verloor van Volkskrant-journalist Aimée Kiene, krijgt ze een dag later nog een klap na van het opperhoofd van de Gewone Nederlanders.

Het lukte Angela niet om voorbij de snor te kijken, ze snapte het niet, wilde het niet snappen, was het drag, was het omgekeerde drag (nog steeds drag, Angela), ook al kan „elke transgender, intersekse persoon of hoe het tegenwoordig allemaal ook heet” op haar „warme sympathie” rekenen. Maar dit, dit was een act, en wat wilde Merel Pauw opgroeiende meisjes nou meegeven met haar plaksnor? Aldus de vrouw van wie ik denk dat ze in haar AD-column altijd een act opvoert. Sorry, nee, dat hóóp ik.

Ze had misschien even het interview van Merel Pauw, samen gegeven met haar vader, acteur George van Houts, in de Volkskrant van begin deze maand kunnen lezen. Ik had dat zelf ook nog niet gedaan. Een prachtig gesprek tussen dochter (genderbending queer rapper) en vader (theatermaker met liefde voor complotten, maakt grappen over genderidentiteit), twee tegenpolen met genoeg liefde voor elkaar voor wederzijds begrip. In dat interview legt Merel uit dat het pak en de plaksnor niet puur een act zijn, maar dat ze zich zo vrij voelt, zonder het „dwingende vrouwbeeld”. En dat ze zich in haar jeugd misschien wel non-binair had genoemd, als dat begrip toen bekender was geweest.

George van Houts, hoe ver hij de afgelopen jaren ook het konijnenhol in is gekropen, leek ontvankelijk voor kritiek, voor correctie en discussie en bovenal een trotse vader van zijn dochter met de plaksnor. Ik hoop dat Angela de Jong, omwille van haar eigen kinderen, ook af en toe wat verder wil kijken dan haar afstandsbediening lang is.

Frank Huiskamp vervangt deze week Marcel van Roosmalen.