Al bijna 3.300 hectare verwoest door bosbrand Tenerife, brand nog niet onder controle

Bosbrand Het bluswerk wordt bemoeilijkt doordat de zestien beschikbare blusvliegtuigen en -helikopters alleen bij daglicht kunnen worden ingezet. De brand heeft momenteel een omtrek van meer dan dertig kilometer en wordt door 250 brandweerlieden bestreden.
Een vliegtuig bestrijdt de bosbrand bij El Rosario op Tenerife.
Een vliegtuig bestrijdt de bosbrand bij El Rosario op Tenerife. Foto Ramon de la Rocha/EPA

De natuurbrand die sinds dinsdag op Tenerife woedt heeft een gebied van bijna 3.300 hectare verwoest, melden de autoriteiten. Meer dan 4.500 mensen zijn geëvacueerd en de brand is nog steeds niet onder controle.

„Het vuur rukt nog steeds op maar de prioriteit is om vanavond de bevolkte plekken te verdedigen”, zei de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, tegen middernacht op een persconferentie.

„Dit is waarschijnlijk de meest complexe brand die we op de Canarische eilanden hebben gehad”, aldus Clavijo. „In elk geval in de laatste veertig jaar.”

Het bluswerk wordt bemoeilijkt doordat de zestien beschikbare blusvliegtuigen en -helikopters alleen bij daglicht kunnen worden ingezet. De brand heeft momenteel een omtrek van meer dan dertig kilometer en wordt door 250 brandweerlieden bestreden.

De autoriteiten proberen te voorkomen dat het vuur overslaat naar dichtbevolkte gebieden, zoals Santa Cruz, de belangrijkste stad van het eiland. De brand is daar nog zo’n twintig kilometer van verwijderd.

Na de hittegolf deze zomer bleven veel gebieden op de Canarische Eilanden kurkdroog achter, waardoor het risico op bosbranden toenam. Een maand geleden moesten duizenden inwoners van het nabijgelegen Canarische eiland La Palma evacueren vanwege een grote natuurbrand.