Vlammen naderen Canadese stad Yellowknife, inwoners moeten vertrekken

Bosbranden Bosbranden in Northwest Territories dreigen de grootste stad van de Canadese provincie te bereiken. De twintigduizend inwoners moeten lang rijden om zichzelf in veiligheid te brengen.
Een stoet auto's op de Highway 3, de enige snelweg uit Yellowknife.
Een stoet auto’s op de Highway 3, de enige snelweg uit Yellowknife. Foto Pat Kane/Reuters

De inwoners van Yellowknife, de grootste stad van de Canadese provincie Northwest Territories, moeten hun huis uit. De stad wordt geëvacueerd vanwege de naderende bosbranden, melden Canadese media donderdag. Voor vrijdagmiddag lokale tijd moeten de twintigduizend mensen, bijna de helft van de bevolking van de provincie, weg zijn.

De evacuatieroute naar de drie opvangplekken, waarvan de dichtstbijzijnde op 1.300 kilometer van Yellowknife ligt, voert vlak langs de vlammen. Een kaart van de branden laat zien dat het vuur aan weerszijden van de weg uit Yellowknife woedt. „Dat het vuur de snelweg bereikt, betekent niet dat het per se onveilig is”, schrijft de overheid van Northwest Territories. „Wegbeheerders loodsen chauffeurs door de brandzones.”

De brand is nog zo’n twintig kilometer van Yellowknife verwijderd, maar een noordwestenwind duwt die naar verwachting dichterbij. Het vuur kan dit weekend de stad bereiken, schrijft de provincie, maar enkele buien kunnen een „significant verschil” maken.

Wie niet met de auto vertrekt, kan met het vliegtuig. Op beelden van de Canadese nieuwssite CBC zijn lange rijen te zien van mensen die wachten op een airlift. Het gaat volgens de BBC om de grootste luchtevacuatie die Nortwest Territories heeft uitgevoerd.

Lees ook Evacuaties vanwege bosbranden in noordwesten van Canada, noodtoestand afgekondigd