Het OM vervolgt de Stint-ondernemers. Waarvan worden ze verdacht en waarom duurde het onderzoek bijna vijf jaar?

Strafzaak Het OM vervolgt twee directeuren voor de productie en verkoop van de Stint. Er werd volgens justitie ook ten onrechte gemeld dat de bolderkar veilig was. En de verdachten zouden de handleiding hebben vervalst.

Een Stint van boven bezien.
Een Stint van boven bezien. Foto Koen van Weel / ANP

Het Openbaar Ministerie vervolgt twee leidinggevenden en hun twee bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de productie en de verkoop van de Stint. De directeuren die de elektrische bolderkar voor het vervoer van kinderen naar kinderopvang op de markt brachten, zouden volgens het OM hebben geweten dat de Stint gebreken had en dus een schadelijk product was. Ze verzwegen dat voor de kopers en gebruikers van de Stint, aldus justitie.

Op 20 september 2018 verongelukte een Stint met passagiers in Oss op een spoorwegovergang. Vier kinderen van vier tot acht jaar kwamen bij dit ongeluk om het leven. De 32-jarige bestuurster van het voertuig en een kind van elf jaar raakten zwaargewond. Het ongeluk gebeurde omdat de bestuurster niet in staat bleek te remmen en door een gesloten overwegboom reed en vervolgens door een sprinter van de NS werd geschept.

1 Bestaan er nog meer verdenkingen tegen de verdachten?

De verdachten worden ook vervolgd voor valsheid in geschrifte. De producent diende in juli 2011 een verzoek in bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de Stint aan te merken als bijzondere bromfiets. In het bericht aan het ministerie werd volgens justitie ten onrechte gemeld dat de Stint voldeed aan de benodigde veiligheidseisen. Tevens worden de verdachten vervolgd voor het vervalsen van de eigen handleiding door kort na het ongeluk in 2018 deze aan te passen, waarna ze die gewijzigde versie opstuurden naar het ministerie en de Inspectie Leefomgeving en Transport. De bolderkar zou volgens het OM niet aan de Europese veiligheidseisen hebben voldaan en ook geen deugdelijk remsysteem hebben.

2 Waarom duurde het onderzoek bijna vijf jaar?

In eerste instantie is vooral gekeken naar het ongeluk en de oorzaak daarvan. Daarna werden aan justitie meerdere soortgelijke incidenten met een Stint gemeld, aldus een woordvoerder van het OM in Oost-Brabant. Vervolgens is intensiever onderzoek gedaan naar de producent door een speciaal samengesteld team van experts. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een omvangrijk dossier van 32 ordners en vele duizenden pagina’s. De hele zaak is daarna uitgebreid beoordeeld door het OM.

3 Is het opmerkelijk dat het OM tot vervolging besluit?

Twee jaar geleden oordeelde de Raad van State dat het ministerie een schadevergoeding moet betalen aan de fabrikant en gebruikers van een licht Stint-type voor het van de weg halen van het voertuig. Over een schadevergoeding voor het opschorten van de zwaardere Stint, moeten het ministerie en de gedupeerden zelf afspraken maken. De technische keuring was ondermaats.

Maar het bestuurs- en strafrecht staan los van elkaar, zegt de officier van justitie in Den Bosch, Janine Kramer: „Het OM heeft niet de rol van de overheid onderzocht. Wij hebben naar het handelen van de verkoper en zijn product gekeken. Wat wist hij over ondeugdelijke zaken en wat deed hij eraan? Heeft hij overwogen ondeugdelijke Stints terug te roepen toen er meldingen kwamen over gebreken?

4 Welk bewijsmateriaal heeft het OM verzameld?

Het gaat in ieder geval om rapporten van deskundigen, correspondentie tussen de verdachten en klanten, eigen verklaringen van verdachten en verklaringen van medewerkers en anderen getuigen en om afgeluisterde telefoongesprekken. De politie heeft onder meer vijf verslagen van gesprekken die de verdachte Stint-ondernemer Edwin Renzen voerde met journalisten toegevoegd aan het strafdossier.

Een redacteur van NRC die in 2018 telefonisch met Renzen sprak, kreeg vandaag van de Bossche hoofdofficier van justitie Heleen Rutgers bericht dat de „uitlatingen” die de verdachte deed tegenover de journalist „relevant worden geacht” voor de strafzaak. „De uitlatingen zijn om die reden opgenomen in het strafdossier.”

5 Hoe reageren de slachtoffers, nabestaanden en verdachten?

Het OM zegt recent met de slachtoffers en nabestaanden te hebben gesproken. „Zij vinden het heel belangrijk dat er uitgebreid onderzoek is gedaan en dat de verdachten zich moeten verantwoorden om uitleg te geven over onze bevindingen en beschuldigingen. Ook bijna vijf jaar na het ongeluk is de impact van het ongeluk nog altijd groot.”

Edwin Renzen zegt blij te zijn „dat na vijf jaar eindelijk meer bekend gaat worden over wat er is voorgevallen op 20 september 2018. We hebben altijd meegewerkt aan alle onderzoeken, inclusief het strafrechtelijke. Dat het nu aan de rechtbank wordt voorgelegd, is fijn omdat er dan een onafhankelijke partij naar de informatie gaat kijken. We zien de rechtsgang met vertrouwen tegemoet.”

Renzen brengt inmiddels weer nieuwe Stints op de markt. De voertuigen heten nu BSO-bussen. Er zijn er 2.200 van verkocht.

Lees ook dit artikel uit 2018: Hou elkaar vast, is nu de boodschap in Oss