Renata Scotto, een van de grote sopranen van haar tijd, overleden

Sopraan (1934-2023) De Italiaanse sopraan Renata Scotto is op 89-jarige leeftijd overleden. Hoewel ze, vooral in de jaren 60, 70 en 80, over de hele wereld optrad, maakte ze pas in 1996 op 62-jarige leeftijd haar Nederlandse debuut.

Sopraan Renata Scotto is woensdag overleden op 89-jarige leeftijd.
Sopraan Renata Scotto is woensdag overleden op 89-jarige leeftijd. Foto ANP/Kippa

De Italiaanse sopraan Renata Scotto is op 89-jarige leeftijd overleden. Scotto werd als een van de belangrijkste operazangeressen van haar tijd geroemd om haar stijlgevoel en acteerkunst. Ze debuteerde in haar geboorteplaats Savona op 18-jarige leeftijd in Verdi’s La traviata. Vijf jaar later brak ze definitief door na een invalbeurt op het Edinburgh Festival, waar ze Maria Callas verving als Amina in Bellini’s La sonnambula. In de jaren 60, 70 en 80 zong ze wereldwijd ruim veertig rollen. Ze trad meer dan driehonderd keer op in de Metropolitan Opera in New York.

https://www.youtube.com/watch?v=QF4IN4Zt-1k

Pas in 1996, op 62-jarige leeftijd, maakte ze haar debuut in Nederland met volgens NRC destijds een „bewonderenswaardige interpretatie” van Poulencs La voix humaine: „Al heeft de stem van Scotto dan misschien wat aan jeugdige frisheid ingeboet, in het sobere Le temps de[s] lilas – de seringentijd – wist zij wonderwel de indruk te wekken heel wat lentes jonger te zijn dan zij feitelijk is.”

Zeven jaar later, in 2002, stopte Scotto als zangeres, en ging ze onder andere lesgeven aan een eigen academie in Italië. Ook ging ze door met het regisseren van opera’s, waarmee ze in de jaren 90 onder andere voor de Metropolitan Opera was begonnen. Haar laatste regie, opnieuw La voix humaine en Poulencs La Dame de Monte-Carlo, was vorige maand nog te zien in Savona.

https://www.youtube.com/watch?v=9BwbIVd8TXs

Video: Renata Scotto in ‘La voix humaine’ van Poulenc in 1996.