Nederlandse correspondent Eva Hartog uit Rusland gezet

Journalistiek in Rusland Eva Hartog was tien jaar journalist in Rusland, onder meer voor the Moscow Times, De Groene Amsterdammer en Politico.
Ook voor onafhankelijke Russische journalisten is het nagenoeg onmogelijk gemaakt om in het land te blijven werken.
Ook voor onafhankelijke Russische journalisten is het nagenoeg onmogelijk gemaakt om in het land te blijven werken. Foto Sergei Ilnitsky/EPA

Eva Hartog, Ruslandcorrespondent voor het Europese medium Politico en De Groene Amsterdammer, is Rusland uitgezet, zo meldde zij woensdag. Afgelopen maandag kreeg de Nederlandse-Russische journalist te horen dat haar visa niet verlengd wordt, vanaf dat moment had ze zes dagen om haar „leven in te pakken” en het land te verlaten. Hartog was tien jaar lang correspondent in Rusland. In een column in De Groene schrijft ze: „De komende weken verwacht ik te horen dat het nog zoveel erger had kunnen zijn. En dat onafhankelijke journalistiek in Rusland onmogelijk is, ondanks de tientallen collega’s die daar nog steeds fantastisch werk leveren.”

Sinds de oorlog in Oekraïne maakt het Kremlin het alsmaar lastiger voor buitenlandse journalisten om in Rusland te blijven. Onder andere NRC-correspondent Eva Cukier werd in juli teruggetrokken door de hoofdredactie vanwege de aanhoudende dreiging waar journalisten in Rusland mee te maken krijgen. Het summum van de vijandigheid richting journalisten was de arrestatie van de Amerikaanse Wall Street Journal-correspondent Evan Gershkovich in maart. Hij wordt verdacht van ‘spionage’, maar naar alle waarschijnlijkheid is hij gevangengezet omdat hij onderzoek deed naar het huurlingenleger Wagner Groep. Vóór de invasie, in 2021, werden Volkskrant-correspondent Tom Vennink en BBC-correspondent Sarah Rainsford het land ook al uitgezet.

Voor onafhankelijke Russische journalisten is het nagenoeg onmogelijk gemaakt om in het land te blijven werken. Zij hebben vrijwel allemaal Rusland moeten ontvluchten vanwege censuurwetgeving die kritiek op de oorlog criminaliseert. Ook Moscow Times-oprichter Derk Sauer moest daarom het land verlaten.