N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Porthos, het project om CO₂ onder de Noordzee op te slaan, mag doorgaan. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State woensdag bepaald. Het project „leidt weliswaar tot een tijdelijke en beperkte toename van stikstofuitstoot op delen van omliggende Natura2000-gebieden, maar op basis van objectieve gegevens is in dit geval uitgesloten dat natuurgebieden significante gevolgen ondervinden.”
Het kabinet heeft de stikstofgevolgen met „de vereiste diepgravendheid” en „op basis van de juiste uitgangspunten” onderzocht, vindt de Raad van State. Daarmee is aan alle eisen voldaan die natuurbeschermingswetten stellen.
Milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) probeerde Porthos via de rechter tegen te houden. „Een schijnoplossing voor de klimaatcrisis”, schrijft de groep op zijn website, en „een duur, megalomaan project met een fors afbreukrisico”. MOB-voorzitter Johan Vollenbroek zei dinsdag tegen EenVandaag: „Er zijn betere alternatieven om de uitstoot van CO₂ terug te brengen, zoals het halveren van de veestapel of het sluiten van Tata Steel.”
MOB zette vraagtekens bij de stikstofbeoordeling die voor het project is gemaakt: klopt het dat de aanleg van de CO₂-opslag geen natuurschade oplevert? Het bedrijf achter Porthos vindt zelf uiteraard van wel. „De conclusie van de ecologische beoordeling is dat de geringe en eenmalige stikstofdepositie tijdens de aanleg van Porthos geen significante gevolgen heeft voor omliggende natuurgebieden.”
Bouwvrijstelling
Onder meer oliebedrijven ExxonMobil en Shell willen gebruik maken van de ondergrondse opslag, die jaarlijks 2,5 miljoen ton CO₂ moet afvangen. Dat is meer dan 3 procent van de landelijke uitstoot van vorig jaar, andere broeikasgassen niet meegerekend. De overheid subsidieert de bedrijven daarvoor met maximaal 2,1 miljard euro.
In november vorig jaar deed de Raad van State ook al uitspraak over Porthos. Toen ging het om de zogeheten bouwvrijstelling waarmee de stikstofuitstoot van de bouw werd genegeerd. Die vrijstelling ging van tafel, met grote gevolgen voor de woningbouw.
Ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat, VVD) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) hadden hun stikstofonderzoek toen al af, maar MOB had nog niet de tijd om erop te reageren. Daarom deed de Raad van State nu pas definitief uitspraak.