Evacuaties vanwege bosbranden in noordwesten van Canada, noodtoestand afgekondigd

Natuurbranden Na het zuidoosten wordt nu ook het noordwesten van Canada getroffen door grote bosbranden. Een oppervlakte van meer dan de helft van Nederland is getroffen.
Bosbranden in Northwest Territories kleuren de lucht boven het dorp Fort Smith oranje.
Bosbranden in Northwest Territories kleuren de lucht boven het dorp Fort Smith oranje. Foto Dana Fergusson/AFP

Meer dan 6.500 inwoners van de Canadese provincie Northwest Territories zijn geëvacueerd vanwege de bosbranden die in het gebied woeden, meldt de BBC woensdag. De provincie heeft de noodtoestand afgekondigd en zeker vijf gemeenschappen opgeroepen hun huis te verlaten.

Het vuur kwam woensdagochtend binnen 20 kilometer van Yellowknife, met ongeveer twintigduizend inwoners de grootste nederzetting van Northwest Territories. Ook daar moeten inwoners zich klaar maken om te vertrekken, schrijven lokale autoriteiten. Het dorpje Enterprise in het zuiden van de provincie is door het vuur verzwolgen.

„Mijn hart breekt voor de mensen van Northwest Territories”, schrijft de Canadese premier Justin Trudeau op X (voorheen Twitter). Hij kondigt hulp van de landelijke overheid en het leger aan.

Recordbranden

Alleen al in Northwest Territories is dit jaar volgens de Canadese overheid 21.000 vierkante kilometer aangetast door branden, meer dan de helft van de oppervlakte van Nederland. Van de 268 branden die dit jaar in de dunbevolkte provincie hebben gewoed, zijn tot nu toe 32 gedoofd.

Canada kampt dit jaar met uitzonderlijk grote bosbranden. Het aantal branden per jaar neemt weliswaar geleidelijk af, maar het verbrande oppervlak is dit jaar groter dan ooit. Eerder deze zomer zorgden branden in Quebec voor tienduizenden evacuaties en rookoverlast in miljoenensteden.

Lees ook Quebec is gewend aan branden, maar nu zijn ze wel heel groot