‘Tengo sueños eléctricos’: vader-dochterportret van twee getroebleerde geesten

Recensie Film

Arthouse Het Costa Ricaanse debuut ‘Tengo sueños eléctricos’ portretteert een vader en een dochter die allebei volwassen moeten worden, maar er is voor deze gelaagde en ambigue personages geen eenvoudige catharsis.

Eva (Daniela Marín Navarro) en haar vader Martín (Reinaldo Amien Gutiérrez) hebben een gecompliceerde relatie, in ‘Tengo sueños eléctricos’.
Eva (Daniela Marín Navarro) en haar vader Martín (Reinaldo Amien Gutiérrez) hebben een gecompliceerde relatie, in ‘Tengo sueños eléctricos’.

Waarom ze in hemelsnaam bij haar vader wil wonen, de zestienjarige Eva, je vraagt het je af. In de openingsscène zien we hem met zijn hoofd onbeheerst tegen de garagedeur rammen. Woede, frustratie, noem alles maar op waar een veertigplusser, die het niet gemaakt heeft als kunstenaar maar wel het bijbehorende leven wil leiden, last van kan hebben in het macho Costa Rica. Drank komt eraan te pas, drugs, en veel te jonge vriendinnen. Hij is al bijna op de leeftijd dat het iets desperaats heeft, die jacht op seks en zelfbevestiging. Maar ze zijn nou eenmaal aan elkaar gehecht en gewaagd, die twee. Omdat ze allebei iets zelfdestructiefs hebben. Maar er is ook iets diepers, duisterders in die getroebleerde vader-dochterband.

Het speelfilmdebuut Tengo sueños eléctricos van de Costa Ricaanse Valentina Maurel won vorig jaar in Locarno drie Gouden Luipaarden (Beste Regie, en acteerprijzen voor beide hoofdrolspelers), wat behoorlijk uitzonderlijk is op een festival waar de prijzen meestal netjes worden verdeeld. Het is dan ook nogal een explosieve film.

Oververhit en temperamentvol jaagt de camera achter de hoofdpersonen aan. Heeft hij ze eenmaal in close-up te pakken, dan speurt hij weer verder, naar de volgende ondoorgrondelijke blik. En passant geeft de film ook een bijna neo-realistisch portret van allerlei kleine alledaagse scènes in Costa Rica. Geen toeristenesthetiek. Maar iemand die zijn auto wast. Verwaarloosde appartementenblokken.

Eva’s ouders zijn onlangs gescheiden, en zij is al net zo’n hongerige levensgenieter als haar vader, vol ontspruitende meisjesgeilheid. In een nogal verontrustende scène werpt ze zich op een feestje bij haar vader in de armen van een minstens een kwart eeuw oudere man. Of maakt hij van de gelegenheid gebruik? De film schuwt de complexiteit van dit soort scènes niet. Er zit evenveel walging als overgave in de seksscènes. Er is voor deze ambigue en gelaagde personages geen eenvoudige catharsis.

https://www.youtube.com/watch?v=bkYLIBgXbhM