Deense rouwverwerking zo subtiel als de films van de Japanse meester Ozu

Recensie Film

Drama Het Deense rouwverwerkingsdrama ‘Forever’ is onverwacht schatplichtig aan de Japanse filmgrootmeester Yasujiro Ozu: lange eettafelscènes laten zien wat het betekent als iemand er eerst is, en dan niet meer.

Resten af LivetLine= Jette Søndergaard & Egon=Ole SørensenDirected by Frelle PetersenZentropa ProductionsProducer Jonas Bagger Photo Credit:ROLF KONOW is a must
Resten af LivetLine= Jette Søndergaard & Egon=Ole SørensenDirected by Frelle PetersenZentropa ProductionsProducer Jonas Bagger Photo Credit:ROLF KONOW is a must Rolf Konow

Het is niet dat het Deense rouwverwerkingsdrama Forever nou zo vol met verrassingen zit, dat erover spreken een spoiler zou zijn. Maar het mooiste moment, en echt de reden om deze film te gaan zien, is iets wat zo subtiel is, dat je het wel moet delen, omdat het zonde is het te missen.

In Forever maken we kennis met een hecht, maar niet al te breedsprakig gezin, moeder, vader, dochter, zoon. Hun band is vertaald in kleine handelingen: een verjaardagsontbijt of samen paardrijden. Regisseur Frelle Petersen is onverwacht schatplichtig aan de Japanse filmgrootmeester Yasujiro Ozu. De meeste scènes van Forever spelen zich net als in diens films aan de eettafel af. Het leven bestaat uit iemand een broodje aanreiken of een glas drinken inschenken. Dit is Ozu’s Late Spring (1946) in Zuid-Jutland.

Dan sterft er iemand. Opeens, en volkomen aan de periferie van alles wat we tot dan toe hebben gedacht, gezien en geleerd over deze mensen en hun kleine dorpsgemeenschap. Het duurt een hele film voordat we erachter komen dat we niet eens de naam van deze persoon weten.

Er zijn veel clichés over rouw en ze zijn allemaal waar. Het is een geliefd thema voor filmmakers, en niet alleen omdat ze een helende werking hebben voor mensen die een rouwproces hebben doorgemaakt. Film is – zeker als scènes de tijd kunnen nemen om handelingen te laten zien, in plaats van de plot voort te hoeven stuwen – vaak een eulogie voor het voorbijgaan van de tijd. Dat heeft iets meditatiefs.

En dan, voordat je weg kunt dromen, brengt het noemen van de naam van de persoon over wie het al die tijd is gegaan, je terug in de werkelijkheid, als de gong van een zenmeester. ‘Mu’, ‘niets’ of ‘leegte’, liet Ozu op zijn graf graveren. Forever doet een bescheiden poging zich even een beeld van die tussenruimte tussen iets en alles te vormen.

https://www.youtube.com/watch?v=cHZ-9p8UBGc