Tegen de niet-aflatende Russische luchtaanvallen is het Oekraïense luchtruim lastig te verdedigen

Luchtverdediging Met vooral westerse luchtverdedigingssystemen doet Oekraïne wat het kan om zijn burgers te beschermen tegen Russische aanvallen vanuit de lucht. Maar het land is groot en Rusland weet keer op keer nieuwe gaten in de verdediging te vinden.

Lanceerinrichting voor een Patriot luchtafweersysteem, waarvan Oekraïne er inmiddels twee heeft
Lanceerinrichting voor een Patriot luchtafweersysteem, waarvan Oekraïne er inmiddels twee heeft Foto Martin Divisek/EPA

Na bijna anderhalf jaar oorlog en westerse militaire hulp ter waarde van tientallen miljarden euro’s, beschikt Oekraïne over de beste luchtverdediging uit zijn geschiedenis. Voorzien van de modernste systemen, opgebouwd in verschillende lagen, tegen vliegtuigen, kruisraketten, drones en ballistische raketten. En toch is het land nog lang niet in staat de bevolking te beschermen tegen de niet-aflatende Russische luchtaanvallen.

Zomaar een dinsdagochtend in augustus: de Oekraïense luchtverdediging onderschepte in de vroege uren van de dag zestien Russische raketten in de westelijke regio’s Lviv en Volyn. Het slechte nieuws voor de bewoners in deze streek tegen de Poolse grens was wat de Oekraïense luchtmacht níét wist te onderscheppen: twaalf raketten – met alle tragische gevolgen van dien voor de bewoners van de tientallen getroffen gebouwen.

Het bloedige resultaat staat in schril contrast met de ‘score’ die de Oekraïense luchtverdediging de afgelopen maanden wist te halen bij Russische raket- en drone-aanvallen op de hoofdstad Kyiv, waar om begrijpelijke redenen de bulk van de Oekraïense luchtverdediging is geconcentreerd. Daar slagen de autoriteiten er tegenwoordig in vrijwel alle Russische projectielen neer te halen die op te stad worden afgevuurd. Dat gebeurt vanuit vliegtuigen in het Russische luchtruim, vanaf de bezette Krim of vanaf oorlogsschepen op de Zwarte Zee of zelfs de Kaspische Zee, zoals de Kalibr-kruisraket.

Patriot-batterijen

De goede bescherming van Kyiv is mede te danken aan de komst van twee Patriot-batterijen in april van dit jaar, uit Duitsland en de Verenigde Staten. Hoewel de Oekraïense krijgsmacht geen uitspraken doet over de plaats waar het meest geavanceerde luchtverdedigingssysteem staat opgesteld, wordt aangenomen dat de Patriots in de omgeving van Kyiv staan, ter bescherming van het regeringscentrum en de ongeveer drie miljoen inwoners. De Patriots blijken zeer effectief, maar het systeem is peperduur en uiterst complex, en daarmee schaars. Pas aan het einde van volgend jaar levert de Amerikaanse fabrikant Raytheon Oekraïne nog vijf Patriot-systemen.

Zonder extra bescherming tegen de Russische luchtaanvallen blijven andere delen van het land uiterst kwetsbaar, zoals vorige maand bleek in Odesa, waar dagenlang aanvallen werden uitgevoerd, met grote materiële en immateriële schade als gevolg.

Oekraïense militair speurt met een drone de omgeving van Bachmoet af
Foto Anna Kudriavtseva/Reuters

De minder geavanceerde luchtverdediging bij de zuidelijke havenstad is, net als die bij Lviv en andere stedelijke centra, simpelweg niet in staat de Russische raketten te onderscheppen, zei luchtmachtwoordvoerder Joeri Ihnat onlangs tegen CNN. Dat geldt onder meer voor de nieuwe, hypersonische Kinzjal-raket, de Iskander-raket voor de kortere afstand, maar ook voor de Oniks en Kh-22, ontworpen als anti-schipraketten tegen onder meer westerse vliegdekschepen; allemaal raketten die snelheden bereiken van boven de drieduizend kilometer per uur.

Waar geen Patriots voorhanden zijn kunnen de jongste generatie Russische raketten, zoals de Oniks en Kinzjal, niet worden onderschept. „Wat neergehaald kan worden, wordt neergehaald”, in de woorden van Ihnat. Volgens Michajlo Podoljak, adviseur van president Volodymyr Zelensky, heeft het Oekraïne „tien tot twaalf Patriot-systemen” nodig om het hele land te beschermen, zei hij onlangs tegen The Guardian.

Maar de Patriot-radarsystemen zijn niet de enige die het Oekraïense luchtruim afspeuren naar inkomende projectielen uit Rusland. Zoals bij de levering van de andere westerse wapensystemen werd ook de Oekraïense luchtafweer na de Russische invasie steeds verder opgevoerd. Wat begon met draagbare Stingers tegen Russische gevechtsvliegtuigen, nam vooral een vlucht nadat de Russen vanaf oktober vorig jaar dagelijks Oekraïense burgerdoelen, elektriciteitscentrales en andere infrastructuur gingen bestoken met honderden drones en raketten.

Indrukwekkend arsenaal

Het Amerikaans-Noorse Nasams-systeem gaf Kyiv over de middellange afstand een extra wapen tegen raketten, net als de S-300, een luchtverdedigingsraket van Russische makelij die in Oost-Europese landen wordt gebruikt. Spanje leverde Hawks, een verouderd verdedigingssysteem voor middellange afstand, voorganger van de Patriot; Duitsland stuurde tientallen Gepards, het luchtdoelartilleriesysteem dat de Oekraïense strijdkrachten succesvol inzetten tegen vliegtuigen en drones. Ballistische raketten en kruisraketten kunnen worden onderschept met de Samp/T, een Frans-Italiaans luchtverdedigingssysteem.

Het arsenaal waarover Oekraïne beschikt is indrukwekkend, en de westerse systemen zijn „uiterst effectief”, zei president Zelensky een week geleden nog, nadat de Oekraïense krijgsmacht in een paar dagen tijd 65 Russische raketten en 178 aanvalsdrones onschadelijk had gemaakt. Ze voorkomen veelal burgerslachtoffers.

Maar Oekraïne is groot. En de Russen vinden telkens weer een weg om voor hun dagelijkse aanvallen gebruik te maken van de tekortkomingen in het Oekraïense luchtverdedigingsnetwerk, zei Zelensky’s adviseur Podoljak eind juli. Zoals een zwerm van tientallen drones afsturen op een stad „om het Oekraïense luchtafweersysteem te overbelasten”, met parallel daaraan een aanval met ballistische raketten.